Туроператори: 10 милиона лева държавна помощ не стигат

04.08.2020 г. 14:05:18 ч.
/
Туроператори: 10 милиона лева държавна помощ не стигат
Десет милиона лева държавна помощ за туроператори и туристически агенти са стъпка в правилната посока, но са крайно недостатъчно за оцеляване на бранша. Това бяха категорични събралите се представители на сектора на митинг на площад „Народно събрание“ в София, въпреки вчерашната среща с премиера Бойко Борисов и постигнатите договорки за безусловна и безвъзмездна финансова помощ за сектора.

Благодарим за първите стъпки – срокът от една година след първоначалната дата на провалените заради коронавируса ваканции за връщане на парите на клиентите и 10-те милиона лева, които ще бъдат отпуснати чрез грантова схема на бранша. Това обаче няма да е достатъчно, за да се оздрави секторът, заяви Емил Абазов пред присъстващите свои колеги на митинга. Той бе един от двата представители на туроператорите, които вчера се срещнаха с премиера Бойко Борисов и участваха в последвалата пресконференция заедно с вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова и министъра на икономика Лъчезар Борисов относно постигнатите договорености с бранша след разговора. Ако тази сума бъде разпределена на близо 2000-те туроператорски и тургаентски компании ще се пада помощ от максимум 5000 лв. на фирма, обясни Абазов. Тези пари няма как да гарантират оцеляване на компаниите, както и сигурност на нашите клиенти. Защото ако ние фалираме, техните предплатени ваканции също ще изгорят, обясни и Евгения Димова, туроператор и участник в митинга. 

Все още не е ясна схемата, по която ще се разпределят 10-те милиона лева, за които ще се кандидатства през Министерство на туризма за грантове, финансирани по ОП „Иновации и конкурентоспособност“. Засега от бранша имат уверението, че по схемата няма да се изисква кандидатстващите компании да предоставят информация за данъчни задължения, ще е позволено да се възползват фирми, които са получили пари по схемата 60/40 и няма да се ползват консултанти и посредници, при които да отиде част от помощта. Не е ясно обаче колко ще е таванът на помощта. Според правилата на de minimis компаниите могат да получат максимум 200 000 евро за срок от 3 години като държавна помощ. Ако бъде приет този лимит обаче и сумата се определя според оборота за предходната година, може да се окаже, че средствата ще бъдат разпределени само между няколко големи компании, тъй като няма да стигнат за повече. Не е ясно и по какъв ред ще се обработват кандидатурите за помощта, както и дали подпомагането само на част от бизнеса няма да изкриви пазара, опасяват се туроператори. 
Най-недоволни от предложените мерки обаче са екскурзоводите, които въпреки че не работят реално от март насам отново няма да получат парична подкрепа. На тях им бе обещано, че впоследствие ще бъдат разработени социални мерки за подкрепа, но според представители на сектора дотогава на карта е заложено не само професионалното, но и физическото им оцеляване. 
Събралите се на митинг представители на туристическия сектор поискаха разработване на спешен кризисен план, в който да са описани поредица от работещи мерки за подкрепа, които да гарантират оцеляването им. Освен това туроператорите настояват и за отпадане на 14-дневния карантинен период за завърнали се български граждани от Турция.  
Снимка:cdn.shum.bg
Източник:ТРУД

Коментирайте
Подобни новини
Кметове на малки населени места предлагат законови промени
Кметове на малки населени места предлагат законови промени
Отменено е правителственото решение за продажба на лекарства от машини
Отменено е правителственото решение за продажба на лекарства от машини
23% от хотелите ще затворят според анкета на Националната статистика
23% от хотелите ще затворят според анкета на Националната статистика
Борисов за Цветанов: Като разведени след 20 години брак сме, при мен са децата
Борисов за Цветанов: Като разведени след 20 години брак сме, при мен са децатаЯндекс.Метрика