Начало >Добруджа >Култура

Търсена е музиката, поезията само от възрастни

01.10.2013 г. 15:11:00 ч.
/
Търсена е музиката, поезията само от възрастни
Първият ден на октомври има много лица и музи - В България се чества Ден на поезията , а по света Световен ден на музиката /ЮНЕСКО/ . Като Международният ден на музиката се отбелязва за първи път през 1974 г. по решение на Международния съвет по музика към ЮНЕСКО.През 1980 г. по повод 700-годишнината от рождението на Йоан Кукузел, 1 октомври е обявен за празник на българските музиканти и певци.
Първа за сезона сбирка в ОМЦ"Захари Стоянов" има ДВГ"Сладурковци" с художествен ръководител Елена Карабельова.Съставът е създаден преди 17 години. До 14 деца ще приеме в групата и тази година музикалният педагог. Изискването е да са на възраст от седем до единайсет години. По големите кандидатстват за Поп-рок студио „Сарандев", където подборът е по-сериозен и всички имат амбицията да станат певци и да завладеят сцената да станат известни.Интересът е голям и заради музикалните реалити формати по телевизиите."Музиката е необятна сфера на познанието", казва Карабельова. Самата тя проявява интерес към това изкуство още от шестгодишна. От четвърти клас започва да посещава уроци, завършва и Музикална академия.
В библиотеката към НЧ"Йордан Йовков- 1870" не отбелязват специално денят на поезията , но там винаги има витрина или кът с поетични книги. Освен най-нова поезия, подредени са книги със световна поезия и по различни поводи и годишнини. Определено има читатели на поезия, казва библиотекар от Заемна за възрастни.Профилът на четящите поезия изглежда така:Предимно възрастни, жени, редовни читатели. Младите вземат поезия само по задължение. Търсят художествена литература, фентъзи и криминалета. В читалнята на библиотеката последният подреден кът е на поета Кольо Чалъков, който ни напусна преди дни
.


Коментирайте
Подобни новини
Културен афиш за периода 8 - 14 март
Културен афиш за периода 8 - 14 март
Витрини с библиотечни документи и музикален спектакъл в НЧ "Йордан Йовков" през март
Витрини с библиотечни документи и музикален спектакъл в НЧ "Йордан Йовков" през март
Дебютни песен и клип за добричката група „Funk Temptation“ (ВИДЕО)
Дебютни песен и клип за добричката група „Funk Temptation“ (ВИДЕО)
Пълен запис на спектакъла „Филмови моменти“ на хор „Добруджански звуци“ (ВИДЕО)
Пълен запис на спектакъла „Филмови моменти“ на хор „Добруджански звуци“ (ВИДЕО)Яндекс.Метрика