Търси се каюта с балкон - круизните кораби вдигат котва след COVID-19

21.02.2021 г. 11:15:45 ч.
/
Търси се каюта с балкон - круизните кораби вдигат котва след COVID-19
Помните ли злополучния кораб Diamond Princess, който бе поставен под карантина и на практика закотвен дни наред край бреговете на Япония точно преди една година, когато започна пандемията от COVID-19? След това круизните лайнери останаха на котва с месеци, както и цялата туристическа индустрия в по-малка или по-голяма степен. Оказва се обаче, че круизите съвсем не са спрели. "И в момента има българи на такова пътешествие", каза пред "Дневник" Илиан Иванов от Българското круиз общество.
През последните години тази индустрия се развиваше с бумтящи темпове - с все повече пътници, превозвани във все по-големи и по-нови кораби. До началото на пандемията, която накара собствениците на някои стари големи кораби да ги продадат на по-малки оператори или да ги предадат за скрап. Но други са поръчали нови, а в различни точки на света продължава изграждането на круизни терминали.

Илиян Иванов разказва, че от пролетта до август миналата година се е занимавал основно с това да върне парите на клиенти за провалени от вируса пътувания или да ги снабди с ваучери за бъдещи плавания. Това обяснява набиращите скорост резервации за тази и следващата година от нетърпеливи да се върнат към предишните си планове за такова пътешествие (често редовни клиенти на круизите), и от такива с ваучери, които нямат търпение да ги употребят.
Най-близо до България са круизите по западното крайбрежие на Италия до Малта и обратно, но кораби тръгват и от Сингапур, Китай, Австралия, Нова Зеландия. Общо за последната година - по данни на Международната асоциация на круизните линии - на круизно пътешествие са били общо 350 хил. души по света - нищожен брой в сравнение с 32 млн. за 2019 г., но все пак много предвид глобалния поход на заразата.

Пътуващите към момента кораби с туристи са с по-малък размер. Големите доброволно са на котва поне до края на април, разказва Иванов. Ползва се 50% от капацитета, а компаниите са наели медици да разработят медицински протоколи за работа на корабите. Дава пример с круизите от Италия, при които се изисква отрицателен бърз тест за влизане в страната, после такъв се прави и в Италия, на круиз терминала се мери температурата на пасажерите и се попълва декларация за здравния статус.

На борда се носи маска в общите помещения - без местата за хранене и палубата. Това от друга страна означава, че целият персонал се грижи за много по-малко гости, посочва Иванов. Според него взетите марки правят корабите по-безопасни места от градовете.Бреговите екскурзии обаче са само организирани. За разлика от преди коронакризата пътниците не могат просто да слязат на брега, след като корабът е пуснал котва. Ако си позволят тази волност, им се отказва достъп обратно до кораба с всички последствия от това.
 
Източник:Dnevnik.bg

Коментирайте
Подобни новини
Руската прокуратура иска Алла Пугачова да бъде обявена за "чуждестранен агент"
Руската прокуратура иска Алла Пугачова да бъде обявена за "чуждестранен агент"
Експлозия избухна в най-голямата румънска рафинерия
Експлозия избухна в най-голямата румънска рафинерия
Гръцкото правителство оцеля при вот на недоверие
Гръцкото правителство оцеля при вот на недоверие
Два труса от 5,6 и 5,7 по Рихтер край западните брегове на Гърция
Два труса от 5,6 и 5,7 по Рихтер край западните брегове на Гърция



Яндекс.Метрика