Учебник по история вижда ЦРУ сред организаторите на атентатите от 11 септември

21.01.2020 г. 17:26:22 ч.
/
Учебник по история вижда ЦРУ сред организаторите на атентатите от 11 септември
Френски издател се извини, след като в учебник по история, който се появи в книжарниците през последните седмици, се предполага, че атаките от 11 септември 2001 г. вероятно са били „организирани от ЦРУ“.
Тази развенчата теория на конспирацията очевидно беше подчертана в социалните медии първоначално от група учители.
Учебникът е предназначен за студенти.
На своя уебсайт издателят каза, че фразата не е трябвало въобще да се появява.
„Тази фраза, която озвучава теориите за конспирация, лишени от каквато и да било фактическа основа, никога не би трябвало да бъде използвана в тази работа. Тя не отразява редакционната позиция нито на публикации на издателството, нито на автора“.

Учебникът е описан като завършен курс по френска, европейска и световна история за миналия век. Той е написан от Жан-Пиер Роше, учител по история и география и възпитаник на университета Сианс По.
Въпреки че учебникът излезе през ноември, едва когато дъщерята на един от учителите в средното училище си купила копие, било забелязано позоваването на ЦРУ.
На страница 204 авторът обяснява контекста на създаването на джихадистката група „Ал Кайда“ и „четворната терористична атака от 11/9 2001 г. срещу Ню Йорк и Вашингтон“. След това той прави следното изявление.
"Това глобално събитие - без съмнение, организирано от ЦРУ (тайни служби), за да наложи американското влияние върху Близкия изток? - удари символите на американската сила на собствената им територия."
Учителят незабавно сподели притесненията си на учителска група във Фейсбук, чийто говорител Брюно Модика каза пред в. „Льо Монд“, че "то се е разразило много бързо".
"Имаше 122 коментара; тази вмъкната фраза предава теория на конспирацията, която можете да чуете в нашите класни стаи от устата на някои ученици; но да го намерите написано от учител и в този тип публикации е неприемливо."/БГНЕС
Снимка:i2.wp.com
Източник:БГНЕС

Коментирайте
Подобни новини
 Новите коли на Острова замърсяват повече от старите модели
Новите коли на Острова замърсяват повече от старите модели
Рублата пак се запъти към дъното
Рублата пак се запъти към дъното
Wizz Air променя графика на полетите си до Италия
Wizz Air променя графика на полетите си до Италия
Съвместно заседание на правителствата на България и на Гърция ще се проведе в Александруполис
Съвместно заседание на правителствата на България и на Гърция ще се проведе в АлександруполисЯндекс.Метрика