Начало >Добруджа >Общество

Ученици и учители от гимназия „Райко Цончев“ участваха в мобилност в Латвия

10.10.2019 г. 09:41:49 ч.
/
Ученици и учители от гимназия „Райко Цончев“ участваха в мобилност в Латвия
Група от трима ученици и двама учители от Частна профилирана гимназия „Райко Цончев“, гр. Добрич участваха в ученически обмен в периода 1-7 октомври в град Лимбажи, Латвия в рамките на проект Save the future not only today, съфинансиран по програма Еразъм +, Ключова дейност 2, „Стратегически партньорства“. Това бе трета среща за партньорите от Чехия, България, Румъния, Латвия и Турция.
Сред основните цели на проекта са: повишаване на осведомеността на учениците за околната среда, природата, световните проблеми чрез запознаване с възможностите за рециклиране и ефективното използване на енергия; самоусъвършенстване на участниците, чрез работа и комуникация с техни връстници, намирайки иновативни, творчески начини за рециклиране; признаване на необходимостта от приемане, толерантност, хармония и уважение към други култури; подобряване на езиковата, дигиталната и междукултурна компетентност.
Мобилността в Латвия беше под наслова „Да спасим дърво“ и в тази връзка бяха организирани и проведени множество дейности по темата.
Учениците се запознаха с технология за изработване на хартия и се включиха в работилнички за изработване на картички и декорации от използвана хартия.Също така се включиха и в засаждането на дръвчета в двора на училището-домакин.
Посещение в екологичен образователен център предостави възможност на всички, чрез поставени групови задачи да се запознаят с различни видове дървета, с  фазитеим на растеж през четирите сезона, с начини за определяне възрастта на дърветата и други.
 Експедиция в гората и запознаване с горското разнообразие в Латвия спомогна да се придобият знания и умения за измерване киселинността на почвите, измерване на височината на дърветата, категоризиране на дърветатас цел да се запазят здравите и премахнат болните дръвчета,изграждане на дървен мост, само от греди, по скица на Леонардо да Винчии др.
При посещение във фабрика за сушене на шишарки учениците се запознаха с технологията на сушенето и научиха за начина на селекция на най-добрите шишарки, чиито семена се използват за отглеждане на дръвчета. Половината територия на Латвия е засята с гори и е прието да се сеят два пъти повече дървета от отсечените.
В програмата бе заложено и посещение на фамилна пекарна, в която хлябът се прави ръчно, с квас и без изкуствени добавки.
По време на мобилността учителите участваха в няколко организационни срещи, на които всеки от партньорите отчете извършените до момента дейности и се обсъдиха предстоящите задачи.
Сред културните дейности бяха: посещение на средновековен дворец в Цесис, разходка в градовете Валмиера и Сигулда.Домакините организираха и специална латвийска вечер, по време на която представиха традиционни песни, танци и кухня. В края на мобилността участниците получиха сертификати за участие.
Следващата среща на партньорските училища ще се проведе през месец март 2020 г. в град Адана, Турция.

Коментирайте
Подобни новини
МЕСТНИ ИЗБОРИ: Профилактични прегледи по квартали провежда ГЕРБ (ВИДЕО)
МЕСТНИ ИЗБОРИ: Профилактични прегледи по квартали провежда ГЕРБ (ВИДЕО)
406 акта за установени нарушения са съставили от Инспекция по труда от началото на годината
406 акта за установени нарушения са съставили от Инспекция по труда от началото на годината
Над 1 млн. лева от просрочени глоби събра НАП Добрич
Над 1 млн. лева от просрочени глоби събра НАП Добрич
Архивите са живи  и понякога „цапат“ (ВИДЕО)
Архивите са живи и понякога „цапат“ (ВИДЕО)Яндекс.Метрика