Начало >Добруджа >Общество

Ученици и учители от гимназия „Райко Цончев“ участваха в мобилност в Латвия

10.10.2019 г. 09:41:49 ч.
/
Ученици и учители от гимназия „Райко Цончев“ участваха в мобилност в Латвия
Група от трима ученици и двама учители от Частна профилирана гимназия „Райко Цончев“, гр. Добрич участваха в ученически обмен в периода 1-7 октомври в град Лимбажи, Латвия в рамките на проект Save the future not only today, съфинансиран по програма Еразъм +, Ключова дейност 2, „Стратегически партньорства“. Това бе трета среща за партньорите от Чехия, България, Румъния, Латвия и Турция.
Сред основните цели на проекта са: повишаване на осведомеността на учениците за околната среда, природата, световните проблеми чрез запознаване с възможностите за рециклиране и ефективното използване на енергия; самоусъвършенстване на участниците, чрез работа и комуникация с техни връстници, намирайки иновативни, творчески начини за рециклиране; признаване на необходимостта от приемане, толерантност, хармония и уважение към други култури; подобряване на езиковата, дигиталната и междукултурна компетентност.
Мобилността в Латвия беше под наслова „Да спасим дърво“ и в тази връзка бяха организирани и проведени множество дейности по темата.
Учениците се запознаха с технология за изработване на хартия и се включиха в работилнички за изработване на картички и декорации от използвана хартия.Също така се включиха и в засаждането на дръвчета в двора на училището-домакин.
Посещение в екологичен образователен център предостави възможност на всички, чрез поставени групови задачи да се запознаят с различни видове дървета, с  фазитеим на растеж през четирите сезона, с начини за определяне възрастта на дърветата и други.
 Експедиция в гората и запознаване с горското разнообразие в Латвия спомогна да се придобият знания и умения за измерване киселинността на почвите, измерване на височината на дърветата, категоризиране на дърветатас цел да се запазят здравите и премахнат болните дръвчета,изграждане на дървен мост, само от греди, по скица на Леонардо да Винчии др.
При посещение във фабрика за сушене на шишарки учениците се запознаха с технологията на сушенето и научиха за начина на селекция на най-добрите шишарки, чиито семена се използват за отглеждане на дръвчета. Половината територия на Латвия е засята с гори и е прието да се сеят два пъти повече дървета от отсечените.
В програмата бе заложено и посещение на фамилна пекарна, в която хлябът се прави ръчно, с квас и без изкуствени добавки.
По време на мобилността учителите участваха в няколко организационни срещи, на които всеки от партньорите отчете извършените до момента дейности и се обсъдиха предстоящите задачи.
Сред културните дейности бяха: посещение на средновековен дворец в Цесис, разходка в градовете Валмиера и Сигулда.Домакините организираха и специална латвийска вечер, по време на която представиха традиционни песни, танци и кухня. В края на мобилността участниците получиха сертификати за участие.
Следващата среща на партньорските училища ще се проведе през месец март 2020 г. в град Адана, Турция.

Коментирайте
Подобни новини
С четвърта оранжерия разполагат от няколко дни  в „Чудната градина“ (ВИДЕО)
С четвърта оранжерия разполагат от няколко дни в „Чудната градина“ (ВИДЕО)
Времето на 20 февруари
Времето на 20 февруари
Делото по жалба на каварненец  срещу изчитането на лични данни от НАП ще продължи в София
Делото по жалба на каварненец срещу изчитането на лични данни от НАП ще продължи в София
Областният съвет на БЧК Добрич с Общо събрание
Областният съвет на БЧК Добрич с Общо събраниеЯндекс.Метрика