Начало >Добруджа >Култура

Удостояват Деян Енев с Националната награда „Йордан Йовков”

21.10.2020 г. 09:33:15 ч.
/ ИА Добруджа
Удостояват Деян Енев с Националната награда „Йордан Йовков”
Белетристът Деян Енев ще бъде удостоен с Националната литературна награда „Йордан Йовков” за 2020 година. Това е предложението на Комисията по избора към Общинския съвет на Добрич. Решението за наградата ще бъде гласувано на сесията на местния парламент на 27 октомври, но със сигурност ще получи положителен вот, след като вчера двете ресорни комисии – „Култура, вероизповедания и етнически въпроси” и „Наука, образование” одобриха единодушно предложението.

Деян Енев е забележителен автор в областта на късия разказ. Издал е над петнадесет книги – сборници с разкази. Зад гърба си има над 2 000 журналистически публикации - интервюта, репортажи, статии, очерци, фейлетони. Носител е на десетки награди, сред които Националната награда за българска художествена литература „Хр. Г. Данов“ и Годишната литературна награда на Съюза на българските писатели.

Комисията предлага за носител на Отличие за принос в научното изследване и популяризиране на Йовковото литературно наследство за 2020 година проф. дфн Милена Кирова.

Проф. Кирова преподава българска литература от Освобождението до Първата световна война и антропология на библейския свят в Софийски университет „Св. Климент Охридски”. Ръководител на  катедрата по българска литература от 2003 до 2011 и от 2015 насам. Автор е на петнадесет книги. Носителка на различни награди, между които Националната награда за литературна критика на името на Иван Радославов и Иван  Мешеков (2011), Националната награда за хуманитаристика „Хр. Г. Данов“ за 2011 и за 2006 г., наградата за литературна история и критика на СУ (2003), наградата за постижения в областта на литературната история на ВТУ (2002) и др.

Комисията разгледа и обсъди общо осем постъпили номинации от страна на творчески организации, институции и физически лица за Националната литературна награда „Йордан Йовков” – проф. дфн Анчо Калоянов, Галин Никифоров, Георги Балабанов, Деян Енев, Неда Антонова, Павлина Павлова, проф. Симеон Янев, Станчо Пенчев, и три предложения за отличие – Георги Велев, проф. дфн Милена Кирова, Рада Въртунинска.

Коментирайте
Подобни новини
 Започна  концерт на Камерен ансамбъл „Силуети“
Започна концерт на Камерен ансамбъл „Силуети“
Етнографска изложба „До прага е любов” представя НЧ „Мевляна- 2012” в Добрич (ВИДЕО)
Етнографска изложба „До прага е любов” представя НЧ „Мевляна- 2012” в Добрич (ВИДЕО)
Български камерен оркестър-Добрич с концерт в Седмицата на камерната музика (ВИДЕО)
Български камерен оркестър-Добрич с концерт в Седмицата на камерната музика (ВИДЕО)
Георги Христов ще пее в Добрич на 27 май
Георги Христов ще пее в Добрич на 27 майЯндекс.Метрика