Увеличават се случаите на резистентност към антибиотици заради прекомерната им употреба в птицевъдството (ВИДЕО)

22.07.2020 г. 11:00:15 ч.
/
Увеличават се случаите на резистентност към антибиотици заради прекомерната им употреба в птицевъдството (ВИДЕО)
Замяната и ограничаването на използваните в животновъдството  антибиотици е сред основните задачи, които учените трябва да решат. При консумацията на месо, в което има остатъци от антибиотици, ние ставаме резистентни към медикаментите и това в повечето случаи води до фатален изход, понякога дори и от най-обикновени заболявания, заяви в интервю за медийна група „Добруджа” проф. д-р Стайка Лалева – директор на Земеделски институт – Стара Загора.

В животновъдството и най-вече в птицевъдството, антибиотиците се използват не само за лечение, но и за ускоряване на растежа. Значително завишение в употребата им се наблюдава в Италия, Холандия и Франция. В медицината вече са описани случаи, при които пациенти развиват резистентност към 13 вида антибиотици от 15. Заболяванията на отделителната система в Холандия вече се увеличават, като учените отдават това на голямата употреба на антибиотици в пилешкото месо, което от своя страна е сред най-предпочитаните от населението. Бройлерите се угояват за около 40 дни и това време не е достатъчно, за да се изчисти организма на пилетата от приетите антибиотици, както е възможно при едри и дребни преживни животни.

Алтернативата в тази ситуация е антибиотиците да се използват само в краен случай. Това от своя страна ще доведе до понижение на  производството, но ако искаме да запазим здравето си, е необходимо да преосмислим практиките, посочи проф. Лалева.
Решението на проблема е използването на пробиотици и пребиотици. Тези вещества могат да бъдат на различна основа. Института в Стара Загора работи най-вече на млечно-кисело основа. Съвместно с екипа на проф. Балтаджиева е създаден пробиотик, който показва изключително добри резултати при отглеждането на птици, зайци и говеда. Той не ограничава напълно употребата на антибиотици, но ги намалява в значителна степен.
Процесът по внедряване на тези новости ще бъде труден, защото засяга печалбата на големите промишлени комбинати. Ако обаче искаме да променим практиките, то това е пътя, по който трябва да вървим, подчерта още проф. д-р Стайка Лалева.

Намаляване въглеродните емисии от животновъдството е другият актуален въпрос, по който учените работят. Животновъдството е един от основните замърсители на околната среда, като дава около 27 % от общите газови емисии. В света вече се чуват радикални идеи, според които е необходимо да ограничим консумацията на месо, замествайки го със соя. Това обаче не може да се случи. Учените в България и по света търсят технологии, които водят до намаляване на въглеродните емисии. Един от вариантите е  пасищното отглеждане. Сред решенията в промишленото животновъдство е разработване на фуражи и съставяне на дажби, които водят до намаляване на количеството отделени емисии, заяви още директорът на Земеделски институт – Стара Загора.
Мирослав Балчев

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Ето защо проактивните фирми използват еврофинансиране
Ето защо проактивните фирми използват еврофинансиране
Търсят се 27 000 работници за туристическия сезон на Черноморието
Търсят се 27 000 работници за туристическия сезон на Черноморието
Как се бърка бетон?
Как се бърка бетон?
Не се очаква драстично поскъпване на българското море
Не се очаква драстично поскъпване на българското море



Яндекс.Метрика