Увеличават се случаите на резистентност към антибиотици заради прекомерната им употреба в птицевъдството (ВИДЕО)

22.07.2020 г. 11:00:15 ч.
/
Увеличават се случаите на резистентност към антибиотици заради прекомерната им употреба в птицевъдството (ВИДЕО)
Замяната и ограничаването на използваните в животновъдството  антибиотици е сред основните задачи, които учените трябва да решат. При консумацията на месо, в което има остатъци от антибиотици, ние ставаме резистентни към медикаментите и това в повечето случаи води до фатален изход, понякога дори и от най-обикновени заболявания, заяви в интервю за медийна група „Добруджа” проф. д-р Стайка Лалева – директор на Земеделски институт – Стара Загора.

В животновъдството и най-вече в птицевъдството, антибиотиците се използват не само за лечение, но и за ускоряване на растежа. Значително завишение в употребата им се наблюдава в Италия, Холандия и Франция. В медицината вече са описани случаи, при които пациенти развиват резистентност към 13 вида антибиотици от 15. Заболяванията на отделителната система в Холандия вече се увеличават, като учените отдават това на голямата употреба на антибиотици в пилешкото месо, което от своя страна е сред най-предпочитаните от населението. Бройлерите се угояват за около 40 дни и това време не е достатъчно, за да се изчисти организма на пилетата от приетите антибиотици, както е възможно при едри и дребни преживни животни.

Алтернативата в тази ситуация е антибиотиците да се използват само в краен случай. Това от своя страна ще доведе до понижение на  производството, но ако искаме да запазим здравето си, е необходимо да преосмислим практиките, посочи проф. Лалева.
Решението на проблема е използването на пробиотици и пребиотици. Тези вещества могат да бъдат на различна основа. Института в Стара Загора работи най-вече на млечно-кисело основа. Съвместно с екипа на проф. Балтаджиева е създаден пробиотик, който показва изключително добри резултати при отглеждането на птици, зайци и говеда. Той не ограничава напълно употребата на антибиотици, но ги намалява в значителна степен.
Процесът по внедряване на тези новости ще бъде труден, защото засяга печалбата на големите промишлени комбинати. Ако обаче искаме да променим практиките, то това е пътя, по който трябва да вървим, подчерта още проф. д-р Стайка Лалева.

Намаляване въглеродните емисии от животновъдството е другият актуален въпрос, по който учените работят. Животновъдството е един от основните замърсители на околната среда, като дава около 27 % от общите газови емисии. В света вече се чуват радикални идеи, според които е необходимо да ограничим консумацията на месо, замествайки го със соя. Това обаче не може да се случи. Учените в България и по света търсят технологии, които водят до намаляване на въглеродните емисии. Един от вариантите е  пасищното отглеждане. Сред решенията в промишленото животновъдство е разработване на фуражи и съставяне на дажби, които водят до намаляване на количеството отделени емисии, заяви още директорът на Земеделски институт – Стара Загора.
Мирослав Балчев
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Директорът на Институт „Марица”: Биопродуктите не могат да заменят конвенционалното производство (ВИДЕО)
Директорът на Институт „Марица”: Биопродуктите не могат да заменят конвенционалното производство (ВИДЕО)
Еднакви сортове трябва да отглеждат зеленчукопроизводителите, за да пласират продукцията си по-лесно (ВИДЕО)
Еднакви сортове трябва да отглеждат зеленчукопроизводителите, за да пласират продукцията си по-лесно (ВИДЕО)
Как Великобритания възражда хазарта
Как Великобритания възражда хазарта
Няма работници за животновъдството, фермери привличат кадри от Молдова и Азербайджан  (ВИДЕО)
Няма работници за животновъдството, фермери привличат кадри от Молдова и Азербайджан (ВИДЕО)



Яндекс.Метрика