Начало >Добруджа >Култура

В РБ „Дора Габе“ представят второ издание на книгата „Добруджанци“ на Яни Калиакренски

18.09.2020 г. 09:51:54 ч.
/
В РБ „Дора Габе“ представят  второ издание на книгата „Добруджанци“ на Яни Калиакренски
На 24 септември, от 17.00 ч. в Регионална библиотека „Дора Габе“ ще се състои представяне на второ издание на книгата „Добруджанци“ (1934) на Яни Калиакренски.
По повод 80 години от подписването на Крайовския договор и възвръщането на Южна Добруджа в пределите на майка България, с подкрепата на Община Каварна и родолюбиви българи, е преиздаден сборникът разкази „Добруджанци“ (1934) на Яни Калиакренски.
Изданието е с предговор от изтъкнатия български филолог и историк акад. Иван Радев, който споделя „тръгвайки от сборника „Добруджанци“, имаме реалните основания да възприемем и оценим по достойнство аспектите, в територията на които Яни Калиакренски се оказва „верен ученик“ на Йордан Йовков. Онова, което ни предлага той, е автентичната картина на друг, трагичен отрязък от живота на Добруджанския край, постигната според дадената му дарба на разказвач.“
Илюстрациите към сборника са на известния наш художник и карикатурист Любомир Михайлов.
Идеята, съставителството и издаването е дело на Атанас Димитров – АтаДим.
Изданието е съобразено с изискванията на съвременния българския правопис.
Екземпляри от книгата ще бъдат предоставени безвъзмездно на всички читалища в Южна Добруджа, дн. в областите Добрич и Силистра.
 
Яни Калиакренски е псевдоним на Яни Парашкевов Хаджиянев, български писател и журналист, обществен, културен и театрален деец, редактор. Роден на 12 януари 1898 г. в Каварна.
Редактира вестниците „Единство”, „Куриер”, „Добруджански глас” (1935, основател заедно с Любен Станчев), „Златна Добруджа”, списание „Поле” (основател, 1927, Добрич). Печата във в. „Литературен час”, в. „Вечерна бургаска поща”, сп. „Завети” и др.
Пише разкази, импресии, скици, есета, статии. Автор е на книгите „Смехът на Добруджа” (разкази, 1929), „Суша” (повест, 1929), „Добруджанци” (разкази, 1934), „Легенда за 40-те калиакренски девойки” (повест, 1936), сборника „Неизвестните”, останал в ръкопис. Има редица неиздадени изследвания, разкази, речи, изнасяни по различни поводи.
Участва в дейността на Българското културно общество (БКО), на Вътрешната добруджанска революционна организация (ВДРО) и на легион „Стефан Караджа”. Основател и секретар на Българския народен университет в Добрич (1929), действащ по време на румънската окупация. Член на Съюза на провинциалните професионални журналисти (1936), на Задругата на българските писатели-историци (1940), на Съюза на българските писатели (1941).
Земният край на този очарователен и талантлив творец е жесток. На 8 срещу 9 септември 1944 г. е измъкнат от дома му и „изчезва безследно“ в тази „велика безкръстна гробница“, както визионерски нарича той Добруджа.

Коментирайте
Подобни новини
Трима именити музиканти във втория концерт от Седмица на камерната музика „Константин Илиев“
Трима именити музиканти във втория концерт от Седмица на камерната музика „Константин Илиев“
Представят в Добрич творчеството на Георги Заркин – антикомунист, убит от ДС в затвора
Представят в Добрич творчеството на Георги Заркин – антикомунист, убит от ДС в затвора
Образователен концерт на ПФА „Добруджа“ с деца от ДГ № 27 „Славейче“ (СНИМКИ)
Образователен концерт на ПФА „Добруджа“ с деца от ДГ № 27 „Славейче“ (СНИМКИ)
Група „Тоталштета” с първи клип на своя песен (ВИДЕО)
Група „Тоталштета” с първи клип на своя песен (ВИДЕО)



Яндекс.Метрика