В цяла Европа протестират срещу COVID ограниченията

29.10.2020 г. 16:21:26 ч.
/
В цяла Европа протестират срещу COVID ограниченията
Протестите срещу ограниченията, наложени заради COVID-19, бързо се разпространяват в цяла Европа.
В Италия работници от най-засегнатите сектори излязоха на улиците в главните градове на страната, за да протестират срещу приетия от изпълнителната власт указ с нови мерки за спиране на пандемията. Към протестите в Рим се присъедини Матео Салвини, лидер на „Лигата“, основната дясна опозиционна партия в страната, предаде БНР, като цитира БГНЕС.
В Берлин собствениците на бизнеси в сферата на услугите – основно собственици за заведения като барове и ресторанти, се обявиха против ограниченията, които според тях „поставят бизнеса им на колене“. През последните дни Германия е регистрирала над 15 000 случая на коронавирус и налага карантина от 2 ноември до края на месеца, за да спре стремглавото покачване на броя на заразените от COVID-19.
От понеделник в Германия затварят дискотеки, барове, музеи, театри, кина, опери и концертни зали, спортни клубове и фитнес зали, ресторантите ще могат да продават храна само за вкъщи, козметични услуги и масажни студия също трябва да излязат в принудителен отпуск, но фризьорските салони ще останат отворени. Отворени остават и училищата и детските градини.
Новите мерки ще струват около 10 милиарда евро, като е предвидено и изплащане на помощи на засегнатите.
Испания е друга от страните, в които собствениците на търговски обекти се бунтуват срещу комендантския час. В Барселона стотици хора демонстрираха срещу вече действащите мерки и срещу приемането на нови ограничения, които се опасяват, че биха могли да бъдат обявени следващата седмица.
В Чехия, в столицата Прага протестираха стотици работещи в сферата на хотелиерството. Там се разрешават демонстрации до сто души, стига участниците да са организирани в групи от по двадесет и да носят маски. Страната има повече от 280 000 потвърдени случая на инфекции, като половината от тях са регистрирани през последните две седмици.
 
Снимка:dnes.bg
Източник:Dnes.bg

Коментирайте
Подобни новини
Вечерен час в Турция и пълно затваряне за събота и неделя
Вечерен час в Турция и пълно затваряне за събота и неделя
COVID-19 оскъпи Игрите в Токио с почти 1 млрд. долара
COVID-19 оскъпи Игрите в Токио с почти 1 млрд. долара
В ЕС започва дебат как най-добре да подобрят отношенията със САЩ след Тръмп
В ЕС започва дебат как най-добре да подобрят отношенията със САЩ след Тръмп
Шотландия ще се бори в съда, ако Лондон блокира опитите за втори референдум
Шотландия ще се бори в съда, ако Лондон блокира опитите за втори референдумЯндекс.Метрика