Начало >Добруджа >Общество

В ход са частични ремонти по центъра, предстои реконструкция и на езерото в парка (ВИДЕО)

22.05.2020 г. 13:34:07 ч.
/
В ход са частични ремонти по центъра, предстои реконструкция и на езерото в парка  (ВИДЕО)
„Със собствени средства и с помощта на общинско предприятие извършваме ремонт на по-компрометираните участъци по центъра на Добрич“, съобщи кметът на Добрич Йордан Йорданов. По данни на Търговския регистър от август 2019 г., статусът на консорциума, който направи централната градска част е за прекратена дейност. Плочките, използвани за пътната настилка вече не се произвеждат, откриват се трудно и в малки количества, обясни кметът на брифинг в Общинската администрация, в който участва и инж. Пенчо Керванов - зам.-кмет "Устройство на територията".
Градоначалникът каза, че през последния месец в Общината са получени множество сигнали относно състоянието на центъра, градския парк и конкретно на езерото. „Всеки път говоренето по тези теми се обръща на политика. Няма да обсъждаме кой е виновен, а ще търсим трайно решение на казусите“, заяви Йорданов.
В тази връзка той обясни, че с проведената гражданска анкета на сайта на Общината, е приключил първият етап от един мащабен процес по цялостна промяна на визията на центъра, включително на настилката.
2 176 души са участвали в анкетата за центъра на града. 1 770 от тях определят състоянието му като лошо, 384 - като добро, а 22-ма – като отлично. Според 664-ма от анкетираните осветлението е недостатъчно, а други 398 души го определят като достатъчно.
На първо място в списъка, с желания на добричлии за визията на центъра, е да има повече цветни площи. Според анкетата хората искат и повече зелени фигури, водни площи, фонтани, беседки и скулптури.
„Центърът ни е един от големите по площ в България. Затова бъдещата мащабна промяна на централната градска част ще бъде разделена на няколко етапа. Амбицията ми до края на мандата да бъде с нов облик поне част от центъра“, каза кметът.
Следващата стъпка в реализацията на новия облик на центъра е обявяването на конкурс за идеен проект, а после ще се възложи и изготвянето на технически проект. Виждането на кмета е за настилка да се използват големи гранитни плочи и павета. Но крайната дума ще е на специалистите, каза Йорданов.
Кметът обясни, че няма са се бърза с напълването на езерото с вода, тъй като е необходим ремонт на съоръжението. Заради нарушена хидроизолация има течове, които причиняват пропадания в района около езерото. Очаква се фирмата изпълнител да започне отложения заради кризата с COVID-19 ремонт следващата седмица. След отстраняването на нарушенията, съоръжението ще се напълни с вода, каза Йорданов.
Зам.-кметът инж. Пенчо Керванов припомни, че гаранционния срок на парка е 20 години. Ремонта му бе направен през 2014 г. Реални проблеми по инфраструктурата са започнали след 2018 г., като най-проблемните участъци са именно езерото и алея „Романтика“, добави зам. кметът.
 

Репортаж на Галина Бозукова и Стефан Калев

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
17-годишна англичанка е доброволец в РБ „Дора Габе” (ВИДЕО)
17-годишна англичанка е доброволец в РБ „Дора Габе” (ВИДЕО)
Времето в сряда
Времето в сряда
Семейство Станчеви – най-четящото семейство в Добрич (ВИДЕО)
Семейство Станчеви – най-четящото семейство в Добрич (ВИДЕО)
Областните етапи на състезанията "Млад огнеборец" и на "Защита при бедствия..." ще се проведат в Добрич
Областните етапи на състезанията "Млад огнеборец" и на "Защита при бедствия..." ще се проведат в Добрич



Яндекс.Метрика