Начало >Добруджа >Общество

В навечерието на 25 септември 1940 г. в Добрич - трескава подготовка за посрещане на българската армия

24.09.2020 г. 09:57:21 ч.
/
В навечерието на 25 септември 1940 г. в Добрич - трескава подготовка за посрещане на българската армия
В дните преди 25 септември през 1940 г. в Добрич е имало трескава подготовка за посрещането на българската армия. Жителите на града са знаели от сключения на 7 септември същата година Крайовски договор как ще се случва навлизането на армията в района. Добрич е попадал във втора зона и от договора е било ясно, че армията ще влезе в града на 25 септември, каза за медийна група „Добруджа“ историкът Живко Марков от РИМ-Добрич. В навечерието на празничния 25 септември, той ни връща назад в историята, за да усетим атмосферата в града и вълненията на жителите на Добрич в последните дни преди Добруджа отново да влезе в пределите на България.
Но преди армията, още на 15 септември 1940 г. в Добрич пристига специален влак с представители на административните власти, утoчни Марков. Сред тях са генерал майор Атанас Жилков, който е съпредседател на смесената българо-румънска комисия за връщане на Южна Добруджа през 1940 г. и д-р Стефан Дечков – комисар на българската администрация. На 19 септември в града пристига и инж. Кирил Старцев, който тогава е кмет на Русе, и е назначен временно и за градоначалник на Добрич, докато бъдат подготвени местни кадри.
Дни след подписването на Крайовски договор в Добрич се сформира инициативен комитет от по-видни граждани, който се заема с подготовката за посрещането на българската армия и на новата българска администрация. Започва трескава работа, изготвена е специална програма за 25 септември. Оригинал от тази програма е запазен и нашите съграждани могат да го видят в изложбата „Граници и съдби. Добруджа 1940 г.", която в момента е експонирана в музея в градския парк, уточни Марков.
Раздавани са листовки, с които гражданите са приканвани да дарят средства или хранителни продукти, за подготвяните за българската армия народни трапези. На 25 септември 1940 г. е имало такива трапези за българските офицери и войници на 4 места в града.
С друга листовка всички запасни офицери и подофицери са поканени да се явят на 23 септември, за да получат инструкции относно осигуряването на охраната по време на посрещането на българската армия.
Интересното е, че този комитет поръчва много специален поднос, с който да бъде посрещнат генерал лейтенант Георги Попов. Според открито подробно описание, този поднос е представял картата на Добруджа. Изработен от сребро и злато, а градовете - отбелязани с брилянти, този поднос тогава е струвал 300 000 лв. И сега призивът е, ако някой има каквато и да е информация за тази ценност, да се свърже с РИМ-Добрич, защото ако някога бъде открита, тя би била една много ценна реликва, обясни Марков.
На 23 и 24 септември преди 80 години в града се изграждат 10 арки. Първата от тях е на варненския път, а останалите са по трасето, предвидено за преминаване на армията до центъра на града. Те са били обкичени с цветя, а някои от тях са били украсени и с портрети на членовете на царското семейство.
Тъй като още от лятото се е знаело, че предстоят преговори и Добруджа най-вероятно ще бъде върната на България, семейства от града са започнали да купуват платове - бяла, зелена и червена коприна. Но определени домакинства са вземали топче плат от само един цвят, например бяла коприна, други пък са купували само зелена коприна, а третата група – червена, за да не се усъмнят местните власти, че се подготвят за направата на български трибагреници. Така хилядите национални флагове, с които е посрещаната българската армия на 25 септември 1940 г. са ушити в последния момент. Марков припомни, че в РИМ – Добрич се съхраняват три от тези знамена.
Така добричлии са направили всичко възможно, за да могат българските войници и офицери да почувстват топлите чувства, с които са били очаквани от местното население, обобщи историкът.  

Коментирайте
Подобни новини
Прогноза за времето в петък
Прогноза за времето в петък
ОИЦ-Добрич се включи в провелата се днес трудова борса в сферата на туризма
ОИЦ-Добрич се включи в провелата се днес трудова борса в сферата на туризма
Ученици от Добрич се запознаха с трудовите правоотношения по време на лекция в Окръжен съд
Ученици от Добрич се запознаха с трудовите правоотношения по време на лекция в Окръжен съд
50 фирми на „Пчеломания” от днес до събота в Добрич (ВИДЕО)
50 фирми на „Пчеломания” от днес до събота в Добрич (ВИДЕО)



Яндекс.Метрика