Начало >Добруджа >Общество

В област Добрич се спазват наложените ограничения

30.03.2020 г. 13:06:10 ч.
/
В област Добрич се спазват наложените ограничения
В област Добрич се спазват наложените ограничения срещу разпространението на COVID-19 както от физическите, така и от юридическите субекти, заяви областният управител Красимир Кирилов – председател на Областния координационен щаб, като се позовава на ежедневния мониторинг. В областта на много места на доброволни начала се подпомагат възрастни самотни хора, направиха се дарения на МБАЛ Добрич. „Мобилизацията на всички е от съществено значение, както и спазването на правилата, за да успеем заедно да преодолеем кризисната ситуация“ – казва Кр. Кирилов и още веднъж апелира да бъдем отговорни и дисциплинирани.
         Секретарят на Областния щаб и директор на РЗИ Добрич д-р Светла Ангелова обобщи, че от началото на въвеждане на извънредното положение в област Добрич под карантина са поставени общо 767 лица. За 124 души карантината е изтекла и към днешна дата под карантина на територията на областта са 643 лица. За същия период общо 6-ма са добруджанци, които са болни от коронавирус, като четирима са под домашно лечение, а другите двама са хоспиталиризирани, припомни още д-р Ангелова и допълни: “Настанените пациенти в болницата са в добро общо състояние“. Тя обърна внимание, че за лица, поставени под домашно лечение и изолация, карантинният период е 28 дни от датата на потвърдения лабораторен резултат. „За пациенти, които са на лечение в болница след излекуването им се дава болничен за карантина за 28 дни в домашни условия, която трябва да спазват“ – допълни директорът на РЗИ.
         Съгласно Заповед на министъра на здравеопазването в трите болници в областта – МБАЛ Каварна, МБАЛ Балчик и МБАЛ Добрич ще се лекуват пациенти с положителни проби за коронавирус. В тази връзка д-р Ангелова заяви, че е направена организация в здравните заведения.
         В края на миналата седмица РЗИ Добрич получи 3 хил. л спирт със заповед на създадения Логистичен център и със съдействие на Агенция „Митници“. „Със съдействието на РД ПБЗН Добрич и Диан Господинов пратката е налична и започнахме разпределение на количеството във всички лечебни заведения – както от болничната, така и от доболничната помощ на територията на цялата област. Получихме и лични предпазни средства, които също ще разпределим“ – добави още д-р Ангелова.
         Директорът на ОД МВР Добрич ст. Комисар Никола Панчев заяви, че към момента няма наложени санкции на физически лица, за неспазване на карантина, както и на лица, не спазващи ограниченията за посещения в паркове, градинки и детски и спортни площадки. Няма струпвания на входно-изходните контролно-пропускателни пунктове и хората подхождат с разбиране, категоричен е Панчев. Той добави, че има добър синхрон между Областната дирекция на МВР и Регионална здравна инспекция и ежедневно служителите на реда извършват проверки както на лица, поставени под карантина, така и на търговски обекти за спазване на въведените ограничителни режими. „Не са констатирани нарушения нито от физически, нито от юридически лица. Получаваме също сигнали, които веднага се проверяват и до момента не сме констатирали нередности“ – категоричен е директорът на ОД МВР.
Източник:Областна администрация

Коментирайте
Подобни новини
Купесто-дъждовна облачност в последния майски ден
Купесто-дъждовна облачност в последния майски ден
"Да се захванем заедно да почистим Добрич" - втора инициатива на ДоброЖънци
"Да се захванем заедно да почистим Добрич" - втора инициатива на ДоброЖънци
Обувният бизнес в Добрич търси 40 машинни оператори и над 20 шивачи за шиене на обувки
Обувният бизнес в Добрич търси 40 машинни оператори и над 20 шивачи за шиене на обувки
Днес е последният ден от изложението "Пчеломания"
Днес е последният ден от изложението "Пчеломания"Яндекс.Метрика