Начало >Добруджа >Общество

В обновена и по-уютна читалня посреща добричлии РБ „Дора Габе“ (ВИДЕО)

13.10.2021 г. 15:31:38 ч.
/
В обновена и по-уютна читалня посреща добричлии РБ „Дора Габе“ (ВИДЕО)
От края на месец юли Регионална библиотека „Дора Габе“ има нов директор. След спечелен конкурс престижният пост се заема от Теодора Денкова. В първото си интервю за медийна група „Добруджа“, тя приветства добрата практика на сътрудничество и отразяване на събитията в регионалната библиотека.

Теодора Денкова е завършила библиотечно дело в ШУ “Епископ Константин Преславски“. Специализирала е магистратура информационни дейности, квалификация мениджър  от Икономически университет - Варна. В „Библиотечни фондове и каталози на РБ “Дора Габе“ работи повече от шест години.

“За мен е чест и голяма отговорност да бъда директор на най-голямата обществена библиотека“, изтъква Денкова. На този етап в библиотеката разполагат с над 2800 тома. Посетителите могат да избират от над 15 500 заглавия и богат периодичен печат. По проект от Министерство на културата ще се допълни фонда , споделя директорът.

През миналата година библиотеката се е снабдила с модерна машина за дезинфекция на книгите. Това е изключителна придобивка предвид продължаващата втора година пандемия. Върнатите книги задължително преминават процес на дезинфекция и са абсолютно безопасни за следващите читатели.

Читалнята на РБ “Дора Габе е изцяло обновена. Помещението е освежено, масите – обновени, нови осветителни тела дават нужната за четене атмосфера. Голямо дарение от мебели и нова техника подпомага работата и на екипа.

Библиотеката предоставя безжичен достъп до интернет на база Wi-Fi технология във всички зони за свободен достъп на читателите. Внедряването е в изпълнение на проект „Регионална библиотека „Дора Габе“ - център за достъп до знание и информация, за учене през целия живот, социални комуникации и култура“, съгласно договор с Министерството на културата.
Целта е да осигури на потребителите комфортност във всяко кътче на библиотеката, адекватно пространство и гъвкавост за евентуални бъдещи промени – обособяване на тийн зони и др. Новата услуга се предоставя безплатно, като отсъства ограничение на трафика – всички разходи по функционирането й са за сметка на библиотеката.

На 19 октомври в РБ “Дора Габе“ ще представят новата книга на Рада Въртунинска „Сбогом Америка“. На 27 октомври ще се открие изложба посветена на краеведа и почетен гражданин Атанас Пеев. На 29-и – нова изложба по проект на училище „Димитър Талев“.
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
594 на 100 000 души население е заболеваемостта в област Добрич за последните 14 дни
594 на 100 000 души население е заболеваемостта в област Добрич за последните 14 дни
Фермерско изложение „Вкусът на Добруджа“  в центъра на Добрич на Димитровден
Фермерско изложение „Вкусът на Добруджа“ в центъра на Добрич на Димитровден
Водните аварии днес
Водните аварии днес
21 са новите регистрирани случаи на коронавирус в област Добрич
21 са новите регистрирани случаи на коронавирус в област ДобричЯндекс.Метрика