Начало >Добруджа >Общество

В общинската хазна вече има над 770 хиляди лева от местни данъци (ВИДЕО)

18.02.2020 г. 13:58:25 ч.
/
В общинската хазна вече има над 770 хиляди лева от местни данъци (ВИДЕО)
5% приходи в хазната от Местни данъци и такси отчитат от дирекцията в община Добрич. Само  21 дни са изминали от началото на кампанията, а данъчните постъпления възлизат на 772 хиляди лева, информира Добринка  Стоилова-директор на Дирекция „Местни данъци и  такси“. Съобщенията за данъчните задължения ще бъдат разнесени до края на следващата седмица. Предадени са на Български пощи . До 29 февруари е срокът да бъдат разнесени по адресите на гражданите. Във връзка със затрудненията които данъчните срещат при предаване на справките за данъците, те провеждат разяснителни срещи и настояват за осигурен достъп до пощенските кутии, тъй като  се предоставят лични данни. Все още се наблюдава недобросъвестност от страна на граждани, които си позволяват да отварят запечатаните писма и да боравят с чуждите лични  данни. Кампанията започна от  21 януари 2020 г.  До 30 април е срокът за плащане на данък сгради и такса битови отпадъци с 5% отстъпка ако се плати за цялата година. До 30 юни 2020 г. тече срокът, в който се плаща първа вноска за данък върху недвижимите имоти  и такса за битови отпадъци . Същият е срокът до 30 юни 2020 г. който се плаща първа вноска за данък върху превозните средства /ДПС. За втора вноска 31 октомври.
На 29 февруари 2020 г. изтича срокът, в който възложителите на новопостроени сгради, които към 31 декември 2019 година са завършени в груб строеж, но не са въведени в експлоатация по реда на Закона за устройство на територията, подават декларации за облагане с годишен данък върху недвижимите имоти и такса за битови отпадъци. Промяната е от 2018 година, но влиза в сила от тази година, отбелязва Стоилова. На 31 март 2020 г. изтича срокът, в който неплатилите данък при безвъзмездно придобиване на имущество през 2019г., подават декларация за облагане с данък при безвъзмездно придобиване на имущество и го заплащат.

Облекченията които могат да се ползват са 50% за основно жилище и със степен на инвалидност над 50% още 25% облекчение. За данък МПС също има отстъпки за лица с ТЕЛК-решение.
Общинската Наредба за определяне на МДТ има промяна в частта за моторни превозни средства.
 Данък недвижими имоти е в същия размер 1,3  промила върху данъчната оценка и таксата смет в размер на 3,5 промила върху данъчната оценка за жилищни имоти и 7% за нежилищни.
Плащането става по няколко начина. Касово - в касата на Дирекция " Местни данъци и такси " към Община град Добрич на адрес: ул. " Независимост " № 7, етаж 3, стая 313 с работно време 8.00 до 16.00 часа. Поставени са апарати за плащане с карти-дебитни и кредитни. На касите на Изипей АД  и Фастпей  и безкасово - с пощенски запис или с платежно нареждане /вносна бележка/ чрез банка по IBAN сметка-  BG 06 SOMB 9130 84 10000644 банков код – SOMBBGSF. Данък може да се плати и в касите на Български пощи.

Репортаж на Севдалина Сарандева и Петър Петров
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Водните аварии днес
Водните аварии днес
Потвърдените случаи на COVID-19 в страната са 354. Излекуваните са 15
Потвърдените случаи на COVID-19 в страната са 354. Излекуваните са 15
Слънчево преди обяд,  краткотрайни превалявания следобед в понеделник, 30 март
Слънчево преди обяд, краткотрайни превалявания следобед в понеделник, 30 март
КОМЕНТАР: Най-важният урок на пандемията: Трябва да се грижим за здравето си ежедневно
КОМЕНТАР: Най-важният урок на пандемията: Трябва да се грижим за здравето си ежедневноЯндекс.Метрика