Начало >Добруджа >Общество

В ПГТ „Яворов“ откриват годината с нов колега и нови кабинети (ВИДЕО)

14.09.2021 г. 15:08:02 ч.
/
В ПГТ „Яворов“ откриват годината с нов колега и нови кабинети (ВИДЕО)
Професионалната гимназия по туризъм „П.К.Яворов“- Добрич започва новата  учебна година с ново попълнение в екипа, ново учебно помагало и обновен кабинет по сервиране,  барманство и сомелиерство.  В класните стаи  утре ще влязат 420 ученици в 18 паралелки. През лятото  са приети  4 паралелки в осми клас -общо 104 ученика.
Тържеството на 15 септември ще бъде само с осмите класове,като са поканени и родителите им. Останалите класове ще влизат поетапно в сградата за час на класа, като целта е да няма струпване на хора.
 
  Директорът на ПГ по туризъм  г-жа Нели Апостолова е особено доволна от факта, че  имат нов учител по професионална подготовка, който е техен възпитаник. Денис Дервиш е инженер технолог,току що дипломирал се в Университета по хранителни технологии-Пловдив.“Ние го познаваме много добре, защото той е възпитаник на гимназията-отличник на випуск 2016.Освен това Денис се дипломира с отличен успех и от Университета по хранителни технологии“ , посочва Апостолова . Самата тя му е била учител по професионална подготовка и за нея в личен план това е голямо удовлетворение.
Денис има и богат трудов опит, разказва новият педагог пред МГ“Добруджа“.Още като ученик в 10 клас, той започна работа в „Албена“ като готвач в р-т „Гергана“ и постепенно се издига до ранг заместник главен готвач последната година.Като студент няколко години работи на позицията  главен готвач в х-л „Лайпциг“ гр.Пловдив,Шеф кухня е бил и по време на студентската бригада в САЩ-Аляска. Колегите му очакват с богатия си професионален опит и отлични знания, Денис да допринесе за още по-качествена професионална подготовка на учениците от ПГТ.
 
Нели Апостолова сподели с гордост и респект, че  авторски екип от гимназията с ръководител инж.Диана Иванова-заместник директор по учебно производствена дейност, разработи електронно учебно помагало по „Контрол на качеството и безопасността на храните и стандарти в кетъринга“ по Национална програма на МОН „Професионално образование и обучение“ Модул В „Разработване на електронни учебни помагала“. Това е изключително важен и нужен електронен учебник за учениците от професиите по направление „Хотелиерство,ресторантьорство и кетъринг“.
Признание за високия професионализъм на учителите от ПГТ е и факта,че са избрани да разработват  националните изпитни програми за професия „Ресторантьор“.Това са новите изпитни теми по които ще се явяват дванадесетокласниците на държавен квалификационен изпит май 2022 година.
 
„Използвахме лятната ваканция за да обновим изцяло кабинета по сервиране,барманство и сомелиерство.Той през 2021 година бе оборудван с нова техника по проект „Подкрепа на дуалната система на обучение“,  споделя още директорът .Наложило се  да подновят изцяло интериора,осветлението,ел.инсталацията.В момента текат довършителни работи и до няколко дена ще го открият  тържествено. Там ще се провеждат учебни практики на учениците от професии „Ресторантьор“,“Хотелиер“ и „Готвач“.
 В професионалната гимназия са осигурили  максимална дезинфекция на училището чрез фотохидройонизаторите и чрез препарати.
Намерението  на ръководството е да  започне присъствено в две смени,като всеки клас си има определен кабинет.Часовете по физическо възпитание и спорт ще се провеждат на открито в градския парк,както и часове по други предмети,тематиката на които позволява учениците да са сред природата.Особено са важни за нас практическите занятия,поради което те ще се провеждат на групи в учебните кухни и кабинета по сервиране и барманство.
 В  първия учебен ден всеки ученик от професионалното училище ще получи тетрадка и химикал с логото на гимназията.
 
Репортаж на Севдалина Сарандева и Стефан Калев

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
ПГАС - Добрич завоюва трето отборно място на Националното състезание "Млад фермер"
ПГАС - Добрич завоюва трето отборно място на Националното състезание "Млад фермер"
Времето на 27 април
Времето на 27 април
Ученици от Добрич с благотворителен базар на книги в подкрепа на Дом на онкоболните – Варна (ВИДЕО)
Ученици от Добрич с благотворителен базар на книги в подкрепа на Дом на онкоболните – Варна (ВИДЕО)
Малки лазарки донесоха посланието за пролетта и младостта в Етнографската къща (СНИМКИ)
Малки лазарки донесоха посланието за пролетта и младостта в Етнографската къща (СНИМКИ)



Яндекс.Метрика