Валентин Димитров: Община Генерал Тошево става все по-социална община

13.12.2019 г. 11:52:03 ч.
/
Валентин Димитров: Община Генерал Тошево става все по-социална община
Изпращаме една добра, изпъстрена с много събития година. Общината е финансова стабилна и ще завършим  с голям преходен остатък, каза кметът на Генерал Тошево Валентин Димитров. По думите му успехът на изборите дава самочувствие, но и много задължава. Рамката на бюджета на Община Генерал Тошево ще бъде по-висока през 2020 година. Предвижда се бюджетните средства да са над 16 000 000 лева, каза още кметът Валентин Димитров.
 
- Г-н Димитров, каква беше 2019 година за Община Генерал Тошево?
Годината беше нормална, изпъстрена с много събития и местни избори. След като сме тук, значи е била успешна - в личен и в професионален план. Всеки един от жителите на общината може да направи равносметка и да даде оценка на свършеното, но моето мнение е, че тя беше добра година.
- Кое от свършеното отличавате като един от големите успехи?
Най-важното е, че ще завършим с положителен и голям преходен остатък. Финансово стабилна община сме и правим много неща, които не са видими за част от жителите на общината. Визирам социалните услуги. Ставаме все повече социална община. Отваряме повече врати и влизаме в повече домове.
- Какво не успяхте да реализирате? За какво не Ви достигнаха средства или нещо друго?
Толкова много неща има за довършване. В рамките на идните две години ще продължим да работим по редица европейски проекти, които сме започнали през 2019 година. Има и много несвършена работа. Това ни амбицира да работим повече, да се надграждаме и да продължаваме напред.
- По какъв начин местните избори се отразиха на работата на Общината?
Като направя анализ на изминалите 4 години, виждам, че през 2019 година не сме правили нищо по-специално или различно поради местните избори. Работили сме плавно и с един и същ темп. Мога да кажа, че годината на моменти е била динамична, но на моменти - не. Важен е крайният резултат и мисля, че той е добър. Нормално е по време на избори, когато кметът не е част от екипа, да има решения, които са се отлагали за времето след кампанията. В момента наваксваме част от нещата. През 2020 г. ще влезем в нормален ритъм.
- Какво Ви дава успехът на изборите?
Успехът е успех и няма как да не даде криле или самочувствие, но според мен повече задължава. Задължава мен, екипът ми и цялата общинска администрация да надградим и да продължим в тази правилна посока. Има много проблеми и се опитваме да ги решаваме, доколкото е възможно.
- Кое беше първото нещо, което направихте, след като встъпихте в длъжност?
Когато видях бюрото си пълно с документи…Но първото нещо, което погледнах, бе извлечението на банковата сметка. След почти 45 дни трябваше да видя как сме с финансите, как се изпълнява капиталовата програма, защото имаше обекти за довършване и на каква фаза са европейските проекти. Това бяха първите неща, които свърших в първия работен ден. Както по-рано казах, преходният остатък е около един милион и половина, като нямаме просрочени задължения. Бюрото ми в момента е почти празно. В рамките на един месец сме работили доста здраво и ще продължим да работим още по-здраво и сериозно.
- Каква ще бъде бюджетната рамка на общината за 2020 година?
Бюджетът за една община е най-важният документ. Той показва политиките и мандатните програми на кметовете. При нас той ще бъде толкова интересен, колкото хората са го написали. Всички техни предложения, които през последните години, по една или друга причина не са реализирани, ще бъдат отразени в Бюджет 2020. Аз всеки ден си чета мандатната програма. Поетапно се реализира това, което съм обещал на хората. В момента макрорамката не е готова, но мога да кажа, че отново ще е сериозна, като  в цифрово изражение очакваме капиталовата програма  отново да е над 2 милиона лева. Общинският бюджет ще бъде над 16 милиона лева.
- Предвижда ли се повишение в местните данъци и такси?
Да. Повишение ще има в такса битови отпадъци, което е нормално. И да не искаме да вдигаме тази такса, има промяна в отчисленията и тон депониран отпадък от 57 лева става 95 лева. Надявам се тази сума да се намали, защото Сдружението на общините в България води активен диалог с МОСВ. Има вероятност сумата да бъде намалена, но това е основната причина, поради която план- сметката на Генерал Тошево се променя. От това лято имаме и нов договор с външен изпълнител, който извършва сметосъбиране и сметоизвозване и сумата по договора е завишена по  естествен начин. Минимална работна заплата, горива и други разходи също имат своето влияние. Има и ново споразумение в регионалното депо в Стожер, което всички осем общини сме разписали. Там също има промени в цената на услугата, която е разделена на три, и има минимално завишение. Моето предложение е нашата план-сметка от 950 000 лева да стане около 1 060 000 лв. То е качено на сайта на общината за публично обсъждане. Промилът за различните населени места ще бъде различен. Акцентът и увеличението, е при физическите лица, а не при юридическите. 
- Какво си пожелавате за предстоящата 20120 година?
Искам да сбъдна и реализирам всички поети ангажименти. Поставил съм си цел да продължа да работя за всички и да няма нито един излъган жител на общината. Това е основната ми цел. И да си пожелаем здраве!

Коментирайте
Подобни новини
Стопанска академия „Димитър А. Ценов” откри Локален офис за дистанционно и продължаващо обучение в гр. Добрич
Стопанска академия „Димитър А. Ценов” откри Локален офис за дистанционно и продължаващо обучение в гр. Добрич
Актьорът Стефан Киров на 85 години, 200 роли и 5000 представления: Да спрем да се оплакваме и да намираме силата в себе си
Актьорът Стефан Киров на 85 години, 200 роли и 5000 представления: Да спрем да се оплакваме и да намираме силата в себе си
Мариян Жечев: Спадът в приходите на Община Шабла е с 10-15% за последните 2 месеца
Мариян Жечев: Спадът в приходите на Община Шабла е с 10-15% за последните 2 месеца
Д-р Светозар Байчев: Близо 330 000 лв. дариха добруджанци на МБАЛ-Добрич
Д-р Светозар Байчев: Близо 330 000 лв. дариха добруджанци на МБАЛ-ДобричЯндекс.Метрика