Валентин Зеленченко: Работата в строителството расте, работниците намаляват

13.03.2019 г. 11:04:19 ч.
/
Валентин Зеленченко: Работата в строителството расте, работниците  намаляват
Работата расте, а хората, които могат да я свършат – намаляват. Това коментира в интервю за радио „Добруджа” председателят на областното представителство на Строителната камара Валентин Зеленченко. По думите му кадрите са основният проблем за бранша.
Браншовикът посочи, че миналата година се е характеризирала с рязко повишаване на обема на строително-ремонтните работи в областта, като главният и най-голям обект е водният цикъл на Добрич.  Като цяло има ръст на оборотите по инфраструктурните обекти, свързани  с европейско финансиране, което по думите на Зеленченко е нормално за края на програмния период. Според него през тази година се очаква ръст на строителния надзор.
Ръст е отчетен в жилищното строителство, главно в крайморските градове. За разлика от Добрич, където жилищното строителство не расте, във Варна расте с огромни темпове и много от добричките фирми работят там.
От няколко години Строителната камара се опитва да повиши квалификацията на работниците, като за целта е създаден център за строителна квалификация. Образователната система не подава квалифицирани кадри и ние сме принудени да образоваме сами кадрите си, които са завършили вече някакво образование, коментира строителят. Той призна, че за сектора са нужни всякакъв вид кадри. Заплатите са между 800 и 1000 лева.
Другият акцент в работата на Строителната камара е борбата със сивия сектор, но за съжаление той се разраства и унищожава малките фирми. Ако не са изчезнали, те самите влизат в сивия сектор, защото не могат да издържат на конкуренцията му, каза Зеленченко. Според него проблемът идва от липсата на достатъчно контрол от институциите.
Около 100 фирми от областта са вписани в регистъра на строителните фирми, но членовете на камарата са около 50.
Снимка:dobrudjabg.com

Коментирайте
Подобни новини
Фламинго Гранд в Албена – с поредно високо отличие от Fit Reisen
Фламинго Гранд в Албена – с поредно високо отличие от Fit Reisen
Добричка фирма разширява производството с проект за 1 млн. лева
Добричка фирма разширява производството с проект за 1 млн. лева
Добричката  "Неопърл-България"-  най-добра фирма в групата от 9 завода в цял свят  (ВИДЕО)
Добричката "Неопърл-България"- най-добра фирма в групата от 9 завода в цял свят (ВИДЕО)
С 974 лв. средна заплата област Добрич е на 15-о място в България
С 974 лв. средна заплата област Добрич е на 15-о място в БългарияЯндекс.Метрика