Валентин Зеленченко: Работата в строителството расте, работниците намаляват

13.03.2019 г. 11:04:19 ч.
/
Валентин Зеленченко: Работата в строителството расте, работниците  намаляват
Работата расте, а хората, които могат да я свършат – намаляват. Това коментира в интервю за радио „Добруджа” председателят на областното представителство на Строителната камара Валентин Зеленченко. По думите му кадрите са основният проблем за бранша.
Браншовикът посочи, че миналата година се е характеризирала с рязко повишаване на обема на строително-ремонтните работи в областта, като главният и най-голям обект е водният цикъл на Добрич.  Като цяло има ръст на оборотите по инфраструктурните обекти, свързани  с европейско финансиране, което по думите на Зеленченко е нормално за края на програмния период. Според него през тази година се очаква ръст на строителния надзор.
Ръст е отчетен в жилищното строителство, главно в крайморските градове. За разлика от Добрич, където жилищното строителство не расте, във Варна расте с огромни темпове и много от добричките фирми работят там.
От няколко години Строителната камара се опитва да повиши квалификацията на работниците, като за целта е създаден център за строителна квалификация. Образователната система не подава квалифицирани кадри и ние сме принудени да образоваме сами кадрите си, които са завършили вече някакво образование, коментира строителят. Той призна, че за сектора са нужни всякакъв вид кадри. Заплатите са между 800 и 1000 лева.
Другият акцент в работата на Строителната камара е борбата със сивия сектор, но за съжаление той се разраства и унищожава малките фирми. Ако не са изчезнали, те самите влизат в сивия сектор, защото не могат да издържат на конкуренцията му, каза Зеленченко. Според него проблемът идва от липсата на достатъчно контрол от институциите.
Около 100 фирми от областта са вписани в регистъра на строителните фирми, но членовете на камарата са около 50.
Снимка:dobrudjabg.com

Коментирайте
Подобни новини
Фирмата с модерната мелница за брашно в Генерал Тошево с награда на „Форбс“
Фирмата с модерната мелница за брашно в Генерал Тошево с награда на „Форбс“
Ето защо проактивните фирми използват еврофинансиране
Ето защо проактивните фирми използват еврофинансиране
Търсят се 27 000 работници за туристическия сезон на Черноморието
Търсят се 27 000 работници за туристическия сезон на Черноморието
Как се бърка бетон?
Как се бърка бетон?



Яндекс.Метрика