Начало >Добруджа >Общество

Валери Симеонов се обърна към добричлии : Събудете се! (ВИДЕО)

07.09.2018 г. 13:53:26 ч.
/
Валери Симеонов се обърна към добричлии : Събудете се! (ВИДЕО)
За мен 7 септември е втората Шипка, Добруджанската Шипка бих казал, в която е участвал дядо ми, разказвал ми е за тези сражения, за тия горещи дни на септември, 5-6-7 септември, когато е ставало въпрос не само за оцеляването на Добрич, защото го е чакало клане, ако не са удържали победа нашите предци, но е ставало въпрос за оцеляването на цялата добруджанска операция, тъй като руските войски, заедно с румънските и сърбо-хърватски части са планирали пробив при Добрич и бърз марш към Варна. Това е поставяло под въпрос оцеляването и на град Варна, Тутраканската победа би била безмислена, затова стратегическото военно значение на това сражение е огромно и то е едно от най-значимите в Първата световна война и в цялата военна история на България. Събудете се! С този призив се обърна вицепремиерът към добричлии. Според него не може на празника на Добрич, когато се отдава чест и почит на онези 1013 момчета,  старшини и офицери, които са оставили костите си тук, присъствието на граждани да е меко казано скромно. Той призна, че Добрич е специално място за него, защото ако не е била тази победа, благодарение твърдостта на полк. Таслаков и бързите действия на ген. Иван Колев, чисто биологически той е  нямало да съществува.
 
Готови ли сте след малко да умрете за България? С въпроса на поручик Игнат Кикименов на бойното поле в Добруджа преди 102 години се обърна към гражданството кметът на Добрич Йордан Йорданов по време на честванията на Добричката епопея днес. Това е въпрос, който чертае безсмъртие и точно тук, и точно сега бихме могли да се запитаме – безмълвно, но откровено дали сме готови след малко да умрем за България, готови ли сме …за България?  Нека го направим в минутата мълчание и едва тогава ще можем да се съизмерим с духовния ръст на стотиците български мъже, промълвили или изкрещяли на 7 септември 1916 г. „Тъй вярно!”
 
На празника днес, освен вицепремиера Валери Симеонов, присъстваха още зам.командирът на ВМС флотилен генерал Георги Пенев, бригаден генерал Явор Матеев, командир на Специални сили, народни представители, обл.управител Красимир Кирилов, граждани и представители на НПО. Всички те положиха цветя на признателност на Мемориала на ген.Колев.
 
Репортаж на Дана Михайлова и Преслав Димитров
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Лайънс клуб Добрич с поредно дарение за МБАЛ-Добрич
Лайънс клуб Добрич с поредно дарение за МБАЛ-Добрич
Започнаха дейностите по довършването на блок „Добрич"
Започнаха дейностите по довършването на блок „Добрич"
Времето на 30 май
Времето на 30 май
Въпреки сушата в Североизточна България няма заплаха за зърнената ни реколта
Въпреки сушата в Североизточна България няма заплаха за зърнената ни реколтаЯндекс.Метрика