Начало >Добруджа >Общество

ВАС се произнесе в полза на община Добрич по делото за депото в Стожер. Решението обаче не е по същество (ВИДЕО)

09.10.2019 г. 13:17:16 ч.
/
ВАС се произнесе в полза на община Добрич по делото за депото в Стожер. Решението обаче не е по същество (ВИДЕО)
Върховният административен съд се е произнесъл в полза на община Добрич относно делото, касаещо финансовата корекция, наложена на община Добрич като водещ партньор при реализирането на проекта за регионалното депо в Стожер. С решението си от 7 октомври
ВАС е потвърдил решението на Административния съд във Велико Търново от миналата година.
Решението е в полза на общината, заяви на пресконференция финансовият заместник-кмет Елка Димова, но уточни, че то касае процедура по налагането на корекцията, а не по същество.  Тя припомни, че финансовата корекция, заедно с неверифицираните разходи към нея, е била в размер 4,3 млн. лева.
От момента на налагане на корекцията, нашето решението бе да положим максимални усилия да се преборим тези пари да останат в общината или да бъдат върнати в нея. Никога не ни е минавало през ума, да търсим вина в някого какво е свършил и да казваме кой как е сбъркал, подчерта Димова. По думите й юридическият екип на общината е положил максимални усилия да възрази по най-добрия начин на наложената корекция. Потърсено е и съдействие на юристи-специалисти, които да помогнат в защитаване позицията на общината. Битката продължи няколко години, на две инстанции на съда. В крайна сметка съдът се произнесе, че Управляващият орган е нарушил някаква процедура по налагането на финансовата корекция и съответно връща материалите на Управляващият орган отново да се произнесе. Тоест от решението се разбира, че това е само една стъпка от целия процес и борбата продължава.
Можем да си поискаме възстановяване на парите, които сме платили дотук, но Управляващият орган също има своите ходове, тъй като на практика Съдът не се е произнесъл по същество следва ли  да се наложи финансова корекция и нарушен ли е законът за обществените поръчки. В момента е спечелена само битката за процедурно нарушение на Управляващия орган, посочи Димова. Затова тя отново подчерта, че борбата продължава.
Досега община Добрич е похарчила 2,8 млн. лева във връзка с корекцията.
Това са 2,8 милиона лева, които не влязоха в града и отидоха по друго предназначение. Сега можехме да си говорим за някои реализиран инфраструктурен обект, който не се случи, защото парите като реален паричен поток, излязоха от нашия бюджет.
На база на това решение на съда, ние следва да предявим искане пред Управляващия орган за възстановяване на неправомерно задържаните суми. Той пък има право да коригира своя акт и ние отново да оспорим тяхното действие, обясни Елка Димова. Тя апелира, независимо от  това след месец кой ще бъде финансов заместник-кмет, той да продължи тази борба, защото има шансове да изведе тази борба до успешен край.
Димова отбеляза, че съдът е заседавал по делото на 25 септември миналата година и в срок от 1 месец е трябвало да се произнесе. Той обаче се случва една година по-късно.
Димова отбеляза, че общината не е платила 1,4 млн. лева, които останаха дължими към Управляващия орган. Поехме риск за това, но бяхме убедени, че имаме шансове да спечелим това дело. Затова и тези средства останаха дължими, заяви още финансовият зам.-кмет.
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Процентът на заболели ученици в областта нараства през  всеки ден от седмицата
Процентът на заболели ученици в областта нараства през всеки ден от седмицата
ДоброЖънци-устойчиво позитивни на третия си рожден ден (ВИДЕО)
ДоброЖънци-устойчиво позитивни на третия си рожден ден (ВИДЕО)
Времето на 24 януари
Времето на 24 януари
На 1 февруари почитаме жертвите на комунистическия режим
На 1 февруари почитаме жертвите на комунистическия режимЯндекс.Метрика