Начало >Добруджа >Общество

Вестник ГЛАС: За отеснялата потребителска кошничка и ценовите скокове в началото на 2020-а

26.01.2020 г. 09:44:37 ч.
/
Вестник ГЛАС: За отеснялата потребителска кошничка и ценовите скокове в началото на 2020-а
Отеснялата потребителска кошничка и ценовите скокове в началото на 2020-а година са темата в новия брой на вестник Седмичен ГЛАС.
Краят на първия месец на 2020-а – вече 27 дни на нови надежди, нов късмет, но и… нови цени.  Бавно, но не неусетно, много групи хранителни продукти  поскъпнаха още през последните месеци на миналата година. Според потребителите процесът всъщност тече отдавна. Това потвърждават и търговците, които почти всеки път получават от доставчиците стока на нови, по-високи цени. Очевадните ценови скокове станаха още по-отчетливи със старта на тази година. Ядем по-скъпо месо, колбаси, зеленчуци, вече и хляб. Успоредно с това се увеличи и цената на водата.
Портфейлите през януари са традиционно полупразни, заради харчовете за коледните и новогодишните празници. Това най-ясно се усеща по оборотите на хранителните магазини. Само че този път са полупразни портфейлите както на клиентите, така и на търговците, защото потреблението продължава да се свива.
Намалените обороти са факт още от последното тримесечие на миналата година. „Хора, които преди са правили сметки по 50 лв., купуват само най-важното - хляб, мляко т. н. Усещането е сякаш хората влизат в музей – разглеждат и излизат с полупразна торбичка“, споделят търговци.   
И още в новия брой на вестник ГЛАС:
- Интервю с управителя на ДКЦ 1 д-р Мариян Ананиев. „Здравеопазването е акцент на държавата. Какво се случва в него и как се случва, зависи от държавната политика. Дейността ни зависи от цифрите в Националния рамков договор – това е нашата Библия“, споделя д-р Ананиев.
- Сдружение „ДоброЖънци” навърши 3 години. Разговор с арх. Надежда Пампорова и Момчил Радичков: Сдружението е доказателство, че добрите идеи сплотяват хората.
- През 2020 година изтича валидността на около 53 000 лични документи на граждани на област Добрич, поясни началникът на сектор "Български документи за самоличност при ОД на МВР – Добрич, Виолета Ангелова. В момента напрежение пред гишетата няма, но е важно да се отбележи, че от 21 януари, те са отворени от 7.30 сутринта до 17.30 вечерта.
- Асфалтиране на 68 улици в селата са заложени в Инвестиционната програма на община Добричка. Публичното обсъждане на проекта за бюджет на община Добричка се проведе на 20 януари в залата на общината, в присъствието на кмета Соня Георгиева, заместника й Атанас Дучев, общински съветници, кметове и кметски наместници на населени места.
- Започват събитията, посветени на 60-ата годишнина от обявяването на Тервел за град. На 27 януари от 15.00 часа в музея в Тервел е първото събитие от програмата, посветена на 60-ата годишнина от обявяването на Тервел за град. Ще бъде представена юбилейна пощенска марка на гр. Тервел. Заедно с това ще бъде открита филателна изложба "Град Тервел - традиции, дух, таланти". Тя представя пощенското дело в Добруджа, колекционерското дело на филателистите, материали за историята на Тервел и тервелския край.
На спортната страница: Баскетболът се завърна в Шабла с победа за местния отбор.
11-ят кръг от зона „Изток“ на Българска баскетболна лига се проведе в спортната зала в Шабла на 18 януари. 7-часовата програма включваше 4 мача и много игри с публиката, като гвоздеят на деня бе срещата между Баскетболен клуб „Шабла“ и Икономически университет – Варна.
И още във вестник ГЛАС: най-актуалните малки обяви, полезна информация, културен афиш, седмичен хороскоп, забавни страници, седмична прогноза за времето.

Коментирайте
Подобни новини
Прогноза за времето в петък
Прогноза за времето в петък
ОИЦ-Добрич се включи в провелата се днес трудова борса в сферата на туризма
ОИЦ-Добрич се включи в провелата се днес трудова борса в сферата на туризма
Ученици от Добрич се запознаха с трудовите правоотношения по време на лекция в Окръжен съд
Ученици от Добрич се запознаха с трудовите правоотношения по време на лекция в Окръжен съд
50 фирми на „Пчеломания” от днес до събота в Добрич (ВИДЕО)
50 фирми на „Пчеломания” от днес до събота в Добрич (ВИДЕО)



Яндекс.Метрика