Начало >Добруджа >Общество

Ветеринарната гимназия посрещна гости от 5 държави

25.03.2019 г. 09:07:31 ч.
/
Ветеринарната гимназия посрещна гости от 5 държави
През миналата седмица Професионална гимназия по ветеринарна медицина „Проф. д-р Георги Павлов /ПГВМ/ в Добрич беше домакин на първия краткосрочен обмен на групи ученици на партньорите по проект „Човешкото въздействие върху крайбрежните морски екосистеми”- КД2 сектор „Училищно образование”, към Еразъм+. В обновената сграда на ПГВМ 25 гости (15 ученици и 10 учители)от Гърция, Италия, Испания, Латвия, Португалия и екипът на Ветеринарната гимназия разискваха казуси, споделяха добри практики, набелязаха методи за опазване на крайбрежните екосистеми, които са застрашени от човешкото присъствие.
По време на работните дни, участниците посетиха Зеления образователен център в гр. Шабла, където им беше прожектиран филм за биоразнообразието на Черно море, а лектори от Сдружение „Зелени Балкани“ предстaвиха презентация за влажните зони, защо те са важни за хората, връзката им с климатичните промени и как те спомагат в борбата с тях. Участниците имаха изключителното изживяване да наблюдават с бинокли и зрителни тръби редки и застрашени от изчезване птици на Дуранкулашкото езеро, което е сред най-значимите влажни зони на България. Маршрутът на гостите включваше посещение на нос Калиакра, Ботаническата градина в гр.Балчик, Делфинариума в гр.Варна, лонгозната гора в биосферния резерват „Балтата”, разходка с лодка по р. Качмия, където видяха уникалната лонгозна гора - последната запазена джунгла в Европа.
С голям ентусиазъм, младите доброволци от ПГВМ и техните гости се включиха в почистването на крайбрежната зона, буните, плажната ивица на една от най-красивите плажни ивици у нас - плаж „Болата“ край Каварна.
В допълнение, гостите научиха много за българската култура и традиции. Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа” представи  красотата на добруджанския фолклор в едночасов концерт за гостите, които бяха удивени от красотата на гласовете мелодиите и танците на изпълнителите е изграден ансамбъл „Добруджа”, с главен художествен ръководител - Стоян Господинов. В края на посещението, всички присъстващи се хванаха на кръшно добруджанско хоро.
Участниците подобриха своите социални учения, като проведоха съвместен уъркшоп с деца от  ПУ „Д-р Петър Берон“ - гр. Добрич. С любезното съдействие на г-жа Комна Новакова и учителския състав на добричкото училище, участниците изработиха пана и рисунки на морска тематика, оцветяваха морски обитатели- мидички, рапани, раковини, които подредиха в изложба.

Коментирайте
Подобни новини
Здравният министър и главният държавен здравен инспектор идват в Добрич днес
Здравният министър и главният държавен здравен инспектор идват в Добрич днес
Водните аварии днес
Водните аварии днес
116 нови случаи на COVID-19, в Добрич новите са 12
116 нови случаи на COVID-19, в Добрич новите са 12
Енерго Про отговаря на граждани на Добрич.Реализират мащабен проект съгласувано с общината
Енерго Про отговаря на граждани на Добрич.Реализират мащабен проект съгласувано с общинатаЯндекс.Метрика