Начало >Добруджа >Култура

„ВИА ПОНТИКА” - 2013: Две театрални премиери в Балчик, спектакъл на ансамбъл „Тракия” в Албена

12.09.2013 г. 10:53:00 ч.
/ ИА Добруджа
„ВИА ПОНТИКА” - 2013: Две театрални премиери в Балчик, спектакъл на ансамбъл „Тракия” в Албена
След блестящото представяне на студентите от класа на проф. Здравко Митков вчера, които взривиха с изпълненията си в мюзикъла „Парижката света Богородица" препълнения храм „Св.св.Константин и Елена", днес в 18 часа гражданите и гостите в Белия град могат да ги видят и на сцената на читалище „Паисий Хилендарски" в премиерния спектакъл „Сън в лятна нощ" от Шекспир. Михаил Сървански, Димитър Несторов, Наталия Цекова, Стелиан Радев, Лорина Камбурова, Любомир Любенов и Рая Пеева не се ангажират с нов творчески прочит на комедията, която има безброй реализации. Те залагат на откровената сценична игра. Същият творчески състав ще представи утре – 13 септември, още една премиера - „ Рейс" на Станислав Стратиев.
„Сън в лятна нощ" и „Рейс" са и двата спектакъла, с които възпитаниците на проф. Здравко Митков ще участват в световен форум на висшите театрални училища, който се провежда ежегодно в края на септември в Пекин, Китай. Регламентът тази година изисква представителите на 16 театрални академии от целия свят, сред които и НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов", да подготвят два спектакъла - комедия от Шекспир и национална драматургия, съобщи директорът на Международния фестивал на младите в изкуството „ВИА ПОНТИКА" доц. Веселин Ранков.
Втората театрална премиера в афиша за 12 септември е „Йерма" от Федерико Гарсия Лорка. Тя ще започне в 20 часа в Каменната зала в Двореца. За постановката режисьорът Николай Младенов е ангажирал Стойка Стефанова, Филип Гуляшки и Симеон Гълъбов, които са се дипломирали в Нов български университет. Творческият екип включва – Петя Попова – хореография, Георги Батилов – сценография, Георги Арнаудов – музика, Смилен Савов – видео.
Освен театралните постановки, във фестивалната програма днес е предвидена и изява на студентите от Националната художествена академия. В 15 часа в Многопрофилната болница за активно лечение в Балчик ще бъде представена информационната система за улеснено ориентиране на гражданите „Визуална комуникация за болницата в Балчик", която се осъществява с подкрепата на Ротари клуб - Балчик, и сдружение „ВИА ПОНТИКА - 2010" с председател Красимир Ранков. С реализацията на проекта са се ангажирали доц. Мирян Мирянов и Захари Ганчев от специалността „Индустриален дизайн" в Националната художествена академия в София. Системата, която ще бъде монтирана в поликлиничната част на сградата, включва общо информационно табло, табели за лекарските кабинети, призми с двустранно номериране за ориентиране, сменяеми табели за лекарския състав. Изделията са изработени специално за конкретните пространства. Отчетени са всички ергономични, психологични и естетически аспекти за оптимизиране на сигналното ориентиране. Приоритет в следващия етап на проекта ще бъде улесняването на достъпа в сградата на пациентите с увреждания, сподели Захари Ганчев.
Предпоследният ден в рамките на шестото издание на международния фестивал ще приключи с фолклорния спектакъл „Майка България" на ансамбъл „Тракия" – Пловдив. Формацията ще се представи на откритата сцена пред културно-информационния център в Албена. Началният час на програмата с песни и танци от различни фолклорни области в България е 20.


Коментирайте
Подобни новини
Художествената галерия в Добрич е с обновен сайт
Художествената галерия в Добрич е с обновен сайт
Оценете младите художници от конкурса "Децата бъдещи стопани на Добруджа"
Оценете младите художници от конкурса "Децата бъдещи стопани на Добруджа"
Културен афиш в Добрич за периода от 15 до 21 ноември
Културен афиш в Добрич за периода от 15 до 21 ноември
Велина Христова показва добро настроение и любов в 83 нюанса (ВИДЕО)
Велина Христова показва добро настроение и любов в 83 нюанса (ВИДЕО)Яндекс.Метрика