ВИДЕО: Представители на 7 туроператорски фирми от област Добрич участваха в семинар в Наводари, Румъния

26.10.2013 г. 16:07:00 ч.
/
ВИДЕО: Представители на 7 туроператорски фирми от област Добрич участваха в семинар в Наводари, Румъния
На 23 и 24 октомври в румънския град Наводари се проведе семинар на тема „Нови възможности за туристическия бизнес в общините Балчик – Наводари". Семинарът е в рамките на проект „Трансграничен бизнес център за развитие на туризъм и изграждане на Агро и Рибен пазар" по Програма за трансгранично сътрудничество Румъния-България 2007-2013.
В семинара участваха български и румънски туроператори, хотелиери и ресторантьори.
Проектът се изпълнява от Община Наводари, Румъния в партньорство със Сдружение Европейски Институт по Културен Туризъм „ЕВРИКА", град Добрич, България.
Целта на проекта е да стимулира бизнес сътрудничеството в областта на туризма и рибната индустрия между община Наводари и община Балчик.
Ако през следващия програмен период някой от българска страна ни покани за партньор, сме готови да откликнем и да ви помогнем, така както вие ни партнирате в момента, заяви домакинът на събитието Николае Матей – кмет на Наводари.
Проектът освен че е много хубав, ще бъде и от голяма полза за нашата община.
С тези проекти ние не само сваляме бариерите между нашите две държави, но и разрушаваме всякакви други пречки и граници между хората, добави кметът.
Искам да призная, че България е по-напред от Румъния в областта на туризма и доказателство за това е, че все повече румънци посещават не само морските, но и планинските ви курорти, каза още Николае Матей.
Благодарни сме, че можем да бъдем част от този прекрасен екип. Вече имаме идеи за бъдещ проект, в който ние ще бъдем водещата страна, отвърна управителят на сдружение „Еврика" Красен Русев

Българската делегация включваше представители на 7 туроператорски фирми.
Проект „Трансграничен бизнес център за развитие на туризъм и изграждане на Агро и Рибен пазар" по Програма за трансгранично сътрудничество Румъния-България 2007-2013 стартира на 1 април 2013 година.
Целта му е да стимулира бизнес сътрудничеството в областта на туризма и рибната индустрия в региона на община Наводари и община Балчик. В град Наводари се предвижда построяване на бизнес център за провеждане панаири и събития, а така също и на рибен пазар, оборудван с необходимата техника за поддържането на пресни рибни продукти. Центърът, който е във формата на огромна риба, се очаква да се превърне в притегателно място за бизнес форуми, както и да съживи търговията с риба и рибни продукти в морските общини.
Предстои провеждането на общо четири обучителни семинара, две срещи с обмен на опит и добри практики и два рибни фестивала с кулинарни състезания.
Една от целите на проекта - стимулиране на търговията с агро и рибни продукти между български и румънски фирми се реализира чрез отпечатване и разпространение на кулинарен наръчник с традиционни рибни ястия от трансграничния регион.
Целеви групи на проекта са представители на туристическия и рибен бизнес от общините Наводари и Балчик.
Проектът е с продължителност 15 месеца (01.04.2013 – 30.06.2014) и е на обща стойност 1 469 161,14 евро, като 84.82% от средствата се предостaвят от Европейския Фонд за Регионално Развитие, 13 % национално съфинансиране и 2.18 % личен принос на партньорите по проекта.
Повече за събитията по проекта може да се научи от сайта на Сдружение "ЕВРИКА": www.eurekainstitute.eu
Програма Трансгранично Сътрудничество Румъния-България 2007-2013 се финансира от Европейския Съюз чрез Европейския Фонд за Регионално Развитие.


Коментирайте
Подобни новини
Няма работници за животновъдството, фермери привличат кадри от Молдова и Азербайджан  (ВИДЕО)
Няма работници за животновъдството, фермери привличат кадри от Молдова и Азербайджан (ВИДЕО)
„Кортева“ представи хибриди царевица и слънчоглед на фермерите от Добруджа (ВИДЕО)
„Кортева“ представи хибриди царевица и слънчоглед на фермерите от Добруджа (ВИДЕО)
Проф. Иван Киряков: Годината е много добра за изводи (ВИДЕО)
Проф. Иван Киряков: Годината е много добра за изводи (ВИДЕО)
Увеличават се случаите на резистентност към антибиотици заради прекомерната им употреба в птицевъдството (ВИДЕО)
Увеличават се случаите на резистентност към антибиотици заради прекомерната им употреба в птицевъдството (ВИДЕО)Яндекс.Метрика