Виктор Лучиянов: Tуристическият бранш ще бъде първият, който ще започне да връща кадри от Западна Европа

15.05.2019 г. 14:01:56 ч.
/
Виктор Лучиянов: Tуристическият бранш ще бъде първият, който ще започне да връща кадри от Западна Европа
„Очаквам Лято 2019 да бъде поне на нивото  на 2016 г. или 2017 г. Може би, върховата 2018 година няма да бъде достигната, но предните две, със сигурност”, коментира за радио „Добруджа” хотелиерът Виктор Лучиянов.
Хотелиерът изрази надежда, че туристическият бранш ще бъде първият, който ще започне да връща кадри от Западна Европа. „Такава тенденция вече се наблюдава. По Северното Черноморие заплатите растат много бързо и много колеги нямат проблеми да плащат заплати, които са съпоставими или се доближават до  тези в Западна Европа.”
„Държавата все още остава длъжник на бизнеса и е крайно време да разбере, че туризмът е вид износ”, заяви Лучиянов.
Друг проблем, който се откроява в бранша и се повтаря през годините, е свързан с туристите от трети страни и затрудненото издаване на визи, допълни той. Северното Черноморие, обаче, разчита предимно на румънските туристи. Румъния се развива добре и това оказва положително влияние на туризма в нашия регион, категоричен е Лучиянов.

 
- Г-н Лучиянов, какъв летен сезон очаква туристическият бранш в региона?
Напук на общото очакване, че сезонът ще бъде слаб, аз съм от онези хора, които смятат, че човек, ако си свърши добре работата, ако има правилния и добре обучен персонал, то не би трябвало да се притеснява от нищо. Очаквам отново един добър сезон, подобен на този от 2017 и 2018 година, които се отчитат като върхови сезони и за светлата, и за тъмната част от нашия бизнес.
- Вие сте оптимист, но не така оптимистично настроени са Вашите колеги. Не всички от тях могат да си позволят да поддържат персонал целогодишно...
Истината е, че се направиха много неща в тази посока. Вече е ясно, че като персонал могат да се привличат хора от близките страни и страни от бившето съветско пространство, заемащи онези ниши, които не успяват да се заемат от нашите кадри. Хубавото е, че започнаха да се връщат наши обучени кадри от Западна Европа. Не съм запознат с детайли за бизнеса по Южното Черноморие, но заплатите по Северното Черноморие много бързо растат нагоре. Онези колеги, които правилно са структурирали бизнеса си, които не са под тежестта на големите кредити, нямат проблем да плащат заплати, съпоставими или доближаващи се до това, което биха получили служителите в Западна Европа. И започнаха да се връщат кадри. И при мен, и при колегите има такива. И се наблюдава тази тенденция. Това са единични случаи, но навсякъде ги има. Ние сме част от едно икономическо пространство. И няма начин заплатите тук да не стигнат до едни 60-70% от това, което биха получили нашите добри кадри в един западен курорт. Рано или късно, тези хора ще се върнат. Няма причина да бъдат изгнаници в една чужда държава. Един готвач в бранша получава около 1200 - 1500 лева. Да, някой ще каже, че в Гърция ще получи около 1 500 евро, но там той ще трябва да си плати режийни, квартира... Работодателите в Западна Европа не са толкова добронамерени към служителите си, както у нас. Работодателите тук започнаха да уважават служителите си. И разбраха, че техните успехи са следствие на добре положения труд от страна на техните служители. Който го разбере, няма да има проблем с кадрите. Искрено се надявам, че браншът ще бъде един от първите, които ще върнат кадрите у нас. Ние - в туризма, ще се справим добре и ще започнем да си връщаме кадрите. Що се отнася до рекламата в бранша, там държавата ни е длъжник. Продължаваме да го твърдим. Кога държавата ще разбере, че туризмът е вид износ, не знам. В момента браншът е оставен да се развива. Онзи, който има добри резултати, отделя средства за приходната агенция. А с новите касови апарати не знам какъв магьосник трябва да си, за да отклониш средства.
- Турският пазар започна да се възстановява. Той привлича много немски и руски туристи. Имате ли някакви притеснения в това отношение?
Това, че в наше съседство има такъв конкурент, може да ни мотивира да подобрим качеството на нашата услуга. Лично се надявам, че това няма да е голям проблем. Северното Черноморие разчита на румънския турист. Румъния се развива добре икономически. Средната заплата там е доста по- висока от тази в България и това неминуемо оказва влияние върху туризма в Северното Черноморие. Като имам предвид зоната до Златни пясъци. Освен това, туристите, които идват, не са част от групата. Или те идват неорганизирано, за да прекарат добре, да открият нещо друго, нещо ново. Ако успяваме да намерим допълнителните моменти в нашия бизнес, то не би трябвало да се притесняваме за сезона. Онзи, който стои и чака всичко да му падне отгоре, то неминуемо ще има проблеми. Що се отнася до Слънчев бряг, там - не знам.  Без съмнение, това, което се случи като преследване на заведения, е факт. Надявам се тази година държавата - в лицето на софийската администрация, да не се намесва в работата на туристическия бранш. Защото, обикновено, намесата от София е пагубна. Хора, които през живота си не са изкарали и 1 евро с туризъм, да почнат да разбират от това, е пагубно.
- Все пак се очаква спад на туристопотока. От кои страни?
Без съмнение, от Скандинавия и Германия. Британският пазар също, но там ще се направи всичко възможно да се достигне нивото от миналата година. България е място, на което човек се връща отново, щом го е посетил веднъж. Ако сами не ги прогоним тези хора, те ще останат верни гости
- Проблеми с туристи от трети страни, които имат нужда от туристическа виза - Русия, Украйна… Докога ще се създават такива проблеми?
Без съмнение, това са добри туристи. Без съмнение, вътрешните проблеми на Украйна в последните години се отразяват основно на туристите оттам и те не бяха малко. Официално се очаква да има спад. Но аз мисля, че това ще е при организираните групи от Русия. Имайте предвид, че руснаците се научиха днес да решат и следващата седмица да пътуват до България. Масовият турист все още е затормозен от проблема с визите. Издаването на виза е станало формалност. Документи се подават он лайн. Нашите руски гости са се научили да си вземат испанска или гръцка виза и да дойдат в България. Странно е, че трябва да си вземеш испанска виза, за да дойдеш на почивка в България. Искрено се надявам, че в София някой ще намери сили, за да реши този проблем. Има предложение, всеки, който получи един път туристическа виза, то следващата да  бъде издавана за три години. Което означава, че в тези три години, той няма да ходи в Гърция или Испания, а в България.
- И за финал…
Ако се видим през октомври отново тук, ще си говорим, че Сезон 2019 е бил един добър сезон. Надявам се  той да бъде  на нивото от 2016 или 2017 година. Може би, върховата 2018-а няма да бъде достигната, но дано се доближим максимално до нея.

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика