Визата за Великобритания: За македонците 55 лири, за българи и румънци - 244 лири

15.01.2021 г. 13:19:35 ч.
/
Визата за Великобритания: За македонците 55 лири, за българи и румънци - 244 лири
Брекзит ще направи работата на българите и румънците във Великобритания почти невъзможна. В опит да запълни липсата на работна ръка, правителството на Обединеното кралство увеличи броя на визите за сезонни земеделски работници на 30 000. Но гражданите на България, Румъния, Литва, Словения и Естония ще плащат значително повече, отколкото гражданите на останалите държави в ЕС, както и няколко страни, които са извън съюза.
30 000 визи трябва да бъдат предоставени на тези, които искат да дойдат и работят във ферми във Великобритания за период до шест месеца през 2021 г. Правителството е категорично, че тези работници ще играят жизненоважна роля в подпомагането на земеделските производители да събират и пакетират продукцията си, като същевременно намаляват зависимостта им от труда на мигрантите, докато страната се примирява с болезненото излизане от ЕС.
Въпреки това високата цена на разрешителните - 244 британски лири - може да надхвърли възможностите на много потенциални краткосрочни работници, особено тези от Източна Европа.

Нещо повече, докато на гражданите на повечето страни от ЕС, както и тези на Турция и Македония, се предлага намаление от 55 британски лири за виза, българите, естонците, литовците, румънците и словенците ще трябва да платят пълната й цена от 244 британски лири.

Пред Emerging Europe Министерството на вътрешните работи на Обединеното фактът, че тези пет държави ще плащат повече, се дължи на това, че не са ратифицирали Социалната харта на Съвета на Европа (CESC) от 1961 г.
Според Министерството на вътрешните работи "CESC съдържа задължение за държавите, които са го приели, да улеснят гражданите да се придвижат по трудови причини в други страни, които също са го въвели в законна сила. Обединеното кралство има дългогодишни договорености в своето законодателство гражданите на тези страни да отговарят на изискванията за намаляване на таксата за заявления за визи."
Обединеното кралство обаче може едностранно да приложи намалението за всички страни от ЕС. Въпреки това избира да не го направи.

 
Източник:Dnes.bg

Коментирайте
Подобни новини
Кървав атентат в Могадишу
Кървав атентат в Могадишу
Роувърът "Пърсивиърънс" с първи стъпки на Марс
Роувърът "Пърсивиърънс" с първи стъпки на Марс
СЗО: Ваксинационният паспорт задълбочава неравенството
СЗО: Ваксинационният паспорт задълбочава неравенството
В топ 3 сме в ЕС с жени на ръководни позиции
В топ 3 сме в ЕС с жени на ръководни позицииЯндекс.Метрика