Начало >Добруджа >Регионални

Владимирово излезе на протест заради липса на вода, директорът на ВиК предлага решение (ВИДЕО)

17.12.2021 г. 14:32:20 ч.
/
Владимирово излезе на протест заради липса на вода, директорът на ВиК предлага решение (ВИДЕО)
Жителите на село Владимирово се събраха тази сутрин на протест пред помпената станция на изхода на населеното място заради системната липса на вода. Те се жалват, че селото е без вода от 20 дни, като най-сериозен е проблемът в неговата горна част. Липсва вода дори за елементарни хигиенни нужди. Според протестиращите, проблемът идва не само от компрометирания водопровод, но и от ВиК, откъдето спират тока на помпената станция, за да пестят електроенергия.

"Проблемът с водата не е от вчера или днес. Той е от 30 години, но търпението на жителите на населеното място се изчерпа", каза Дико Иванов- секретар на община Добричка и жител на селото. Във високите му части няма вода от 20 дни, в средните части идва през нощта или късния следобед, след което отново спира. Единствено в най-ниските части на селото има вода, коментира той.
 
„Поставяме хидрофори, но не можем да ги напълним. Налага се да ходим с туби до селската чешма. Ние сме коректни потребители, а плащаме за въздух”, жалва се Антоанета Стамова.

„Три месеца няма капка вода. Наложи се кмета Соня Георгиева да ми изпраща туби с минерална вода. Докога ще продължава това?”, пита Демир Костов от с. Бдинци.

„Имам  90 годишни родители вкъщи, които не могат да се изкъпят. Начислени са ми 60 кубика въздух, който трябва да заплатя”, ядосва се от безсилие  Иван Христов .

„От 350 къщи в селото, 130 са изоставени, друга част от тях се обитават периодично и то заради вечния проблем с водата. Комуникацията с ВиК е прекъсната. Помпите се изключват и се включват периодично за един или два часа. Каквото е необходимо общината ще го направи, но решение на проблема трябва да се намери”, категоричен бе Дико Иванов.

„Работният ми ден всяка сутрин започва на помпената станция тук”, казва кметският наместник Живко Стоянов.  „В понеделник бях при управителя на ВиК и той ми каза, че няма режим на водата. Дойдох тук в 9.00  часа - вода нямаше. Дойде в следобедните часове. Има аварии по трасето, но за да има вода и на водоема,  трябва да има вода до 4 стъпало”, коментира ситуацията кметският наместник Живко Стоянов.  
На протеста присъства и Иван Пейчев, зам.-кмет на Добричка община. „Селата Владимирово, Бдинци,  Вратарите, Алцек, Хитово, Житница и други ежедневно имат проблеми с водоподаването. При липса на вода повече от 24 часа, фирмата трябва да достави такава за населението, но от там ни отговарят, че нямат водоноски”, каза той.
По думите му проблемът е обсъждан с водното дружество неведнъж, но реални резултати няма. „Необходими са и много средства, защото водопроводната мрежа е строена през 60-те години и тръбите са амортизирани и  авариите са ежедневни. Време е държавата да си поеме ангажимента и да започне тяхната подмяна”, категоричен е той.

„Екипите на ВИК работя в селото вече 20 дни и затова се стига до това спиране на водата”, заяви  в отговор инж. Тодор Гикински - директор на ВиК- Добрич. По думите му проблемът се състои в положени преди 5-6 години некачествени тръби, които сега непрекъснато аварират. Само през вчерашния ден са отстранени 6 аварии.

Водното дружество е предприело мерки за промяна на начина по който се подава водата до населеното място. „Целта ни е тя да минава първо през резервоара, а после да обслужва селото, като по този начин трасето се облекчи и да аварира по-малко”, казва той. След този подход обаче се оказва, че без вода остават селата Бдинци и Вратарите, което пък налага монтаж на хидрофорна помпа, която да ги обслужва.

„От две години искаме от общината да ни предостави водоизточник, който някога е захранвал с. Бдинци и с. Вратарите. Искаме го за резервен източник на вода”, казва той.  „Водното дружество е готово да предприеме всички необходими действия за неговото пускане в експлоатация".
„Подготвили сме издаване на разрешително и ако общината ни съдейства да открием партида за ток, то ние сме готови да предприемем действия по узаконяване и пускане на това алтернативно водозахранване”, категоричен бе инж. Гикински. Според него това е начинът за генерално решение на проблема.
 
Репортаж на Даниела Русева и Петър Петров

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
По проект община  Шабла ще изгражда  фотоволтаична електроцентрала върху спортната зала  в града
По проект община Шабла ще изгражда фотоволтаична електроцентрала върху спортната зала в града
Община Генерал Тошево обявява публичен търг за отдаване на земеделски земи
Община Генерал Тошево обявява публичен търг за отдаване на земеделски земи
7 оркестъра се включват във Великденското добруджанско надсвирване в Генерал Тошево
7 оркестъра се включват във Великденското добруджанско надсвирване в Генерал Тошево
Хранителни пакети ще получат 1009 лица в нужда от община Добричка
Хранителни пакети ще получат 1009 лица в нужда от община Добричка



Яндекс.Метрика