Начало >Добруджа >Общество

ВМРО предлага създаването на фонд за насърчаване на раждаемостта в Добрич (ВИДЕО)

20.02.2020 г. 11:03:23 ч.
/
ВМРО предлага създаването на фонд за насърчаване на раждаемостта в Добрич (ВИДЕО)
Кръвоносната система на един град са младите хора – те са тези, които имат енергията да променят нещо и да се борят за по-добър и весел живот на всички. Това заяви за медийна група „Добруджа“ общинският съветник от ВМРО Тихомир Маринов. Той и колегата му Станислав Илиев са вносителите на Правилник за реда и условията за работата и устройството на Общински фонд „Hасърчаване на раждаемостта в Община град Добрич“. Предложението на ВМРО ще бъде разгледано на заседанието на Общински съвет – Добрич на 28 февруари.

Изискването за подпомагане е поне единият родител да бъде висшист. Това е основната разлика спрямо предложението ни от преди година, което не беше прието, когато беше заложено и майката и бащата да трябва да са завършили висше образование, обясни Тихомир Маринов. Ако идеята сега бъде одобрена, за първо дете в семейството сумата ще е 400 лв., за второ - 500, за трето и всяко следващо – по 1000. Водени са разговори с кмета Йордан Йорданов фондът да разполага с 30 000 лв. от общинския бюджет през тази година, добави Тихомир Маринов. Хората между 19 и 40 години в Добрич изчезват, демографската криза е много сериозен проблем и трябва да започнем отнякъде неговото разрешаване, смята той.

Чрез този фонд искаме като община да покажем отношение към образованите родители, заяви общинският съветник от ВМРО Станислав Илиев. Много голяма част от младите, които напуснат Добрич, за да учат висше образование, след това не се завръщат, отбеляза той. Сумите не са големи, но това е първата стъпка, с която да покажем, че държим на тези хора, смята Станислав Илиев. Той е категоричен, че изискването за висше образование не е дискриминиращ критерий и подобна практика вече е реализирана в други български общини. Фондът, освен от общината, ще се финансира и от дарения, добави Станислав Илиев.
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Лично дарение с предпазни маски получи ДКЦ-2
Лично дарение с предпазни маски получи ДКЦ-2
Водните аварии днес
Водните аварии днес
Потвърдените случаи на COVID-19 в страната са 354. Излекуваните са 15
Потвърдените случаи на COVID-19 в страната са 354. Излекуваните са 15
Слънчево преди обяд,  краткотрайни превалявания следобед в понеделник, 30 март
Слънчево преди обяд, краткотрайни превалявания следобед в понеделник, 30 мартЯндекс.Метрика