Военно положение и в Азербайджан след съобщения за стотици убити в сблъсъците с Армения

28.09.2020 г. 12:42:17 ч.
/
Военно положение и в Азербайджан след съобщения за стотици убити в сблъсъците с Армения
Азербайджан въведе военно положение от днес, след като вчера това направиха Армения и оспорваният от нея регион Нагорни Карабах.
Мярката, съобщена вчера от Хикмет Хаджиев, помощник на президента Илхам Алиев, влезе в сила след ден на сблъсъци и напрежение между Ереван и Баку. Армения и Азербайджан взаимно се обвиняват, че другата страна първа е нападнала.
В част от страната ще действа комендантски час. Тази сутрин Азербайджан обяви и частична мобилизация с указ на президента.
Не е известно колко са убитите
Информацията за това какво е станало е разнопосочна.
"Интерфакс" пише, че двете държави си разменят обвинения за стотици убити войници от другата страна. Азербайджанската армия говори за 22 танка, 15 зенитно-ракетни комплекса, 18 дрона и друга техника на Армения, както и 550 ликвидирани от арменска страна.
Ереван твърди, че Азербайджан е загубил около 200 военнослужещи, 30 танка и 20 дрона. Информацията от властите в Нагорни Карабах е за 31 убити арменски войници. В списъка с обвинения има и едно към Турция, която подкрепя Азербайджан - че праща сирийски наемници, за да се сражават срещу арменските сили. Баку и Анкара засега отричат.
Министерството на отбраната в Ереван съобщи, че сраженията са продължили и през нощта, и обяви загуби от азербайджанска страна.
Азербайджанското пък каза, че арменските сили са осъществявали обстрел на градче в покрайнините на оспорвания, населен с етнически арменци и обявил независимост (но смятан за част от Азербайджан) регион и са убити 550 арменски войници - Ереван отхвърля информацията.
Министерството в Баку твърди и че много жители на страната са се явили във военните комисии по местожителство с молба да участват доброволно в бойните действия. В Армения мобилизация бе обявена само за военнослужещите и за офицерите от запаса до 55 г. заради риска от азербайджанско нападение.
Според Би Би Си убитите при сраженията вчера са най-малко 23-ма, но не се уточнява от коя страна са.
Източник:Dnevnik.bg

Коментирайте
Подобни новини
За пръв път Арктика още не е започнала да замръзва, алармираха учени
За пръв път Арктика още не е започнала да замръзва, алармираха учени
Италия обмисля национална блокада
Италия обмисля национална блокада
Последният дебат Тръмп - Байдън: Коронавирус и расизъм
Последният дебат Тръмп - Байдън: Коронавирус и расизъм
В САЩ одобриха Ремдесивир за болнично лечение на COVID-19
В САЩ одобриха Ремдесивир за болнично лечение на COVID-19Яндекс.Метрика