Начало >Добруджа >Общество

Втори пациентен монитор дариха на болницата от кампанията „Капачки за благотворителност” (ВИДЕО)

21.01.2020 г. 16:12:34 ч.
/
Втори пациентен монитор дариха на болницата от кампанията „Капачки за благотворителност” (ВИДЕО)
Родилното отделение в болницата в Добрич получи втори  пациентен монитор, закупен със средства от кампанията  „Капачки за благотворителност – МБАЛ Добрич”.  Той бе дарен днес -навръх Деня на родилната помощ,  от организаторите на инициативата - Димитрина Младенова, Йоанна Койчева и Милена Савова. Средствата, с които е закупен апаратът, са остатък от сумата, която бе разходвана за закупуване на родилно легло, което младите жени дариха на  АГ-отделението през месец ноември. 

Кампанията по събиране на капачки и жълти стотинки продължава, увери Димитрина Младенова. Тя се обърна с апел  към всички, които предават капачки за благотворителност,  да бъдат по-внимателни и да предават единствено и само капачки, защото се оказва, че в чувалите се намират още камъни, кестени и други предмети, които налагат допълнително почистване на предадените капачки, което отнема време и забавя процесът.

Денят на родилната помощ бе отбелязан с тържество в Родилното отделение на болницата в Добрич. Много гости  посрещнаха  работещите там лекари, акушерки и сестри.  Кметът Йордан Йорданов честити празника на всички професионалисти и от името на общината връчи подаръци. Отделението по Неонатология получи климатик, а родилното –спално бельо. „Това е малкото, което ние можем да направим, а многото, което Вие правите, е налице. Пожелавам Ви през следващата година да се родят повече бебета, здраве и търпение”, каза кметът в своето обръщение към присъстващите.
Подаръци -спално бельо, връчиха и общинските съветници от ПП ГЕРБ в Добрич.

Два процента и половина  спад в ражданията през 2019 година, в сравнение с 2018 г., отчете д-р Ивайло Петев, началник на Отделението по акушерство и гинекология в МБАЛ Добрич. Броят на бебетата, изплакали в добричкото родилно отделение,  е 877 и  те са с 23 по-малко в сравнение с 2018 година.
„За поредна година има нулева майчина смъртност, показателите за недоносеност са под средните за страната  и всичко е резултат от нашия труд и нашата екипна работа”, отбеляза още д-р Петев.

Припомняме, че първото дарение от благотворителната кампания с пластмасови капачки в Добрич бе именно пациентен монитор за родилки след секцио. Той беше дарен на АГ-отделението на Кръстовден през 2018 година. Дареният днес монитор е от по-ново поколение, обясни старшата акушерка в АГ-отделението Гинка Петкова.

Репортаж на Даниела Русева и Петър Петров
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Община Добрич обяви резултатите от Областния конкурс рецитал  „За да я има България“
Община Добрич обяви резултатите от Областния конкурс рецитал „За да я има България“
Водните аварии днес
Водните аварии днес
В Иновативна гимназия "Райко Цончев" откриха ученическа изложба  "Рисувано стъкло"
В Иновативна гимназия "Райко Цончев" откриха ученическа изложба "Рисувано стъкло"
Училищното радио в СУ „Димитър Талев” започва излъчване на втори март
Училищното радио в СУ „Димитър Талев” започва излъчване на втори мартЯндекс.Метрика