Начало >Добруджа >Култура

Взаимовръзката между цвят и музика ще представи на лекция в Добрич Димитър Христов

18.11.2019 г. 16:50:43 ч.
/
Взаимовръзката между цвят и музика ще представи на лекция в Добрич Димитър Христов
Възможно ли е да изсвириш фотография, картина или друго изображение – на този въпрос ще отговори Димитър Христов – художник, фотограф и уебдизайнер от Добрич. Лекцията „Единна хармония. Цвят и музика“ ще се проведе на 21 ноември, четвъртък, от 18.00 часа, в Художествена галерия - Добрич. Входът за събитието е 10 лв., като за всички ученици ще бъде безплатен.

За първи път изследването на взаимовръзката между изображенията и музиката бе представено от Димитър Христов в началото на годината в рамките на създаденото от него Училище за креативно мислене в Добрич. След това лекцията гостува в София, Варна, Бургас и др., като интересът навсякъде е много голям и посещаемостта достига стотици хора и дори до хиляда. Поканите следват една след друга и графикът на предстоящите участия на Димитър Христов с неговия дългогодишен труд е изготвен до март следващата година.

Лекцията „Единна хармония – цвят и музика“ ще ни запознае с паралелите между изображенията и музиката. В резултат на дълго изучаване на двете форми на артистично изразяване, Димитър Христов открива пряката връзка между цветовете и музикалните тонове. За да отговори на големия интерес и множеството въпроси, които получава от художници и фотографи как звучат техните творби, той създаде мобилното приложение за Андроид устройства Vivid Harmony, което превръща всяко изображение в музикални акорди, които да могат да бъдат изсвирени.

„Имал съм нещастието да присъствам на много лекции, които меко казано са неразбираеми, трудни за възприемане и отегчителни. Постарал съм се да направя така, че тази да не е такава. Цялото представяне е един своеобразен концерт, един спектакъл, изпълнен с интересна информация и много музика“, обясни Димитър Христов в интервю за радио „Добруджа“.

Той е завършил „Изобразително изкуство“ в СОУ „Дора Габе“ – Добрич и Националната Художествена Академия. Носител е на много награди и отличия в областта на графичния и уеб дизайн и дигиталната графика. Негови фотоси са публикувани в редица престижни световни издания, а сред множеството корици на книги в САЩ и Европа, дело на добричлията, са и бестселърът “The One Dollar Horse“ на Лоурен Ст. Джоан и емблематичната поредица „Черният жребец“ на Уолтър Фарли. Като автор на завладяващи фотографии, свързани с конете и конния спорт, той е част от световния елит фотографи на конна тематика.

Коментирайте
Подобни новини
На 1 юли старт на Еко лято -2020 за Младежки център (ВИДЕО)
На 1 юли старт на Еко лято -2020 за Младежки център (ВИДЕО)
„Малкият Мук“ с премиера на 3 юли в Добрич
„Малкият Мук“ с премиера на 3 юли в Добрич
Две постановки за най-малките зрители днес
Две постановки за най-малките зрители днес
 КУЛТУРЕН АФИШ за периода 29 юни – 5 юли 2020 г.
КУЛТУРЕН АФИШ за периода 29 юни – 5 юли 2020 г.Яндекс.Метрика