За седмица 50% ръст на починалите, 102% ръст на заболеваемостта

29.10.2020 г. 11:02:14 ч.
/
За седмица 50% ръст на починалите, 102% ръст на заболеваемостта
Възприемчивостта към заболяването остава голяма. Това каза заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков, който днес пое седмичния брифинг за епидемичната ситуация у нас. Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов е в карантина след контакт със заразен.
Далеч сме от изграждането на колективен имунитет, по думите на Пенков.
Със 102% е седмичният ръст на заболеваемостта. България е на 21 място в ЕС и на второ място по заболеваемост на Балканите. Няма зелени зони от коронавируса на територията на страната.
Нараства и броят на починалите. Само за седмица ръстът е 50%. Най-високият дял на починалите е във възрастта над 70-80 години. При по-възрастните болестта протича по-тежко и често летално.
Тревожен ръст се забелязва при лицата, приети за болнично лечение, изтъкна той.
Над 2000 са заразените медици в страната. 37% са заразените лекари, а 33% са медицински сестри.
Ръст на заразените се отчита обаче във всички възрасти. Серозни увеличение има при заразените ученици в гимназиален и прогимназиален етап, стана ясно още от думите на Бойко Пенков. Младите често се заразяват заради активния им начин на живот.
Целта ни е рязката крива да бъде пречупена - и по заболеваемост и разпространение, и по смъртност. Ако пречупим кривата, задържим на плато и тръгнем надолу, тогава всички ще сме спокойни, както ние, така и вие, коментира Бойко Пенков и призова мерките да се спазват.

Директорът на "Пирогов" професор Асен Балтов посочи, че на лекарите им става все по-трудно. Спешните отделения изнемогват. Нека заедно да се преборим с коронавирусната инфекция, призова той. Дифузното разпространение на заразата ще продължи, по думите му. Спазвайте мерките и бъдете по-дисциплинирани, настоя още Балтов.
Той прогнозира, че в следващите 7 до 10 дни броят на настанените в болници ще стигне до 4000. Задължително е и частните болници да открият отделения за лечение на коронавирус.
Източник:News.bg

Коментирайте
Подобни новини
С 14 млн. лева купуваме "Ремдесивир" за лечение на COVID-19
С 14 млн. лева купуваме "Ремдесивир" за лечение на COVID-19
Отпускат 182 млн. лв. за медиците на първа линия и затворените бизнеси
Отпускат 182 млн. лв. за медиците на първа линия и затворените бизнеси
Нинова вижда план срещу пандемията, но не и премиер с отговорност
Нинова вижда план срещу пандемията, но не и премиер с отговорност
След Нова година започва имунизация срещу COVID-19
След Нова година започва имунизация срещу COVID-19Яндекс.Метрика