Начало >Добруджа >Общество

За шоуто като политика или за властта като облагодетелстване, размисли на един философ

08.04.2021 г. 15:16:27 ч.
/
За шоуто като политика или за властта като облагодетелстване, размисли на един философ
Философията не е точна наука. При нея две плюс две не е четири. Така  и при изборен резултат в който печелиш, но не можеш да управляваш, защото аритметиката не излиза, а философията съвсем липсва. За смисъла на политиката и управлението разсъждаваме дни след вота от 4 април със завършилият Философски факултет в СУ“Климент Охридски“ арх. Боян Коларов:
 
Вота, който сами си направихме беше закономерен. Философията на тези избори не е по-различна от тази през последните 20-30 години. Според изследователите на политиката и философията този процес  в европейската цивилизация е започнал още от 70-те години на 20 век. Малко по-малко съществува регрес от гражданите към политиката. Има смесване на понятията „политика“ и „управление“. Не е редно политиката и управлението да бъдат едно и също нещо. Редно е политиката да бъде дело на гражданите, да бъде проявление на гражданското достойнство. Управляващите трябва да осъзнават, че са наети служители и да изпълняват насоки, които гражданите дават чрез своите политически действия.
Нашето обосновано предположение след тези избори е, че политиците искат власт заради  възможността да печелят материални облаги за себе си . Дали за всички е  така е трудно да предположим. Моето лично очакване е, че те влизат в Парламента за да се облагодетелстват  от властта,  а не да упражняват власт в една далновидна политика , за умножаване на благосъстоянието на обществото. Всички, които влизат във властта за да носят дивиденти на обществото и осъзнават , че колкото повече облагодетелствано е обществото ,толкова повече се връща към всеки гражданин, към всеки член на обществото.

За съставянето на правителство и  дали евентуалното просрочване може да се окаже фатално

Ние като обикновени хора винаги приемаме нещата като фатални. Те обаче никога не са фатални. Една фирма може да фалира, отделен човек може да се окаже в безизходица, но няма случай на фалирала държава. Обществото намира начин да се справи, особено в случай като нашия. Ние все пак сме членове на един много богат съюз-Европейския съюз. В рамките на този съюз се провеждат взаимоспомагателни политики, чрез които всеки член, всяка държава, може да извлече дивиденти и да се стабилизира. Като обикновени граждани ние виждаме само нещата които опират до нас и нашето ежедневие. Виждаме колко  трудно се справяме , ако се наложи да станем клиенти на здравната или правосъдната система. И от това си вадим заключение, че държавата буксува. Трябва да си дадем сметка дали говорим за пари или за обществени отношения.
Държавата ни не е фалирала от към пари. Тя до сега се управляваше лошо. Не създаваше икономика която да бъде стабилна основа за развитието на останалите държавни и обществени структури. Вторачихме се в т.н. европейски фондове. Обосновано подозираме, че това вторачване беше защото при една централизирана икономика тези средства минаваха само през една ръка. Тази ръка раздаваше на тези , които и бяха послушни. Тази ръка, нямаше за цел държавата да има стабилна икономика. Парите обаче все пак  ги има. Да, управляват се лошо  и това рефлектира като резултат при нас обикновените ходещи по тротоара хора. Рефлектира, защото се спъваме по разбитите плочки. Но ни е ясно, че парите ги има  и са ни нужни нови обществени отношения, които да ги управляват. Да ги управляват така както другите народи, за които знаем, че обикновения гражданин живее по-добре. При които бягат нашите сънародници и децата ни.

За логиката от вота и очакваното  или неочаквано овластяване
 

За съжаление, резултатът от гласуването в неделята на 4 април е напълно логичен. След него още по-логично е да отидем отново на избори. Това съвсем не означава, че ще си решим проблемите. Този резултат е от едно отказване на гражданите близо тридесет години да творят политика и да представляват сами себе си. В такава ситуация управляващите поемат политиката в свои ръце. Гражданите все повече се отвращават от политиката  и го заявяват публично. Политиката във всички медии и в традиционните и в неформалните се обявява за мръсна работа и в крайна сметка в нея влизат тези, които не искаме чак толкова много. Ето сега и шоуто навлезе в управлението. Това е закономерно след тези резултати. Не съм сигурен обаче дали те очакваха толкова висок резултат и дали имат ясна стратегия как да се справят. Логично е да си помислим, че скорошни избори за „Има такъв народ“ биха били добре дошли. Тогава те ще имат още по-силен резултат. Трябва да се запитаме, те искат ли го? Опитните политици от ДПС, например винаги са можели да постигат и по-висок резултат. Винаги през всичките тридесет години те са сдържали своя устрем. Старали са се винаги да бъдат незаобиколим фактор в управлението, но да не стигат до положението те да управляват еднолично. Дали сегашната изненада в изборите шоуто да се превърне в първа сила е желан от самите тях резултат малко се съмнявам. Дали биха желали да поемат отговорността изцяло върху себе си? Връщаме се пак на смисъла на управлението . Дали влизаш с цел да се облагодетелстваш или да носиш полза на цялото общество… Мисля, че става въпрос за първото.
Снимка:dobrudjabg.com

Коментирайте
Подобни новини
Протестно шествие с искане за справедливост и сигурност ще се проведе в Добрич в събота (ВИДЕО)
Протестно шествие с искане за справедливост и сигурност ще се проведе в Добрич в събота (ВИДЕО)
Добричлията Стоян Стоянов - ВИП гост на международен зумба фестивал в Нидерландия (СНИМКИ)
Добричлията Стоян Стоянов - ВИП гост на международен зумба фестивал в Нидерландия (СНИМКИ)
От 1 април Община Добрич  е с нова обслужваща банка и нови банкови сметки
От 1 април Община Добрич е с нова обслужваща банка и нови банкови сметки
Работилница за дърворезба “Традиции и съвремие“ организират Европа Директно Добрич и Младежкият център
Работилница за дърворезба “Традиции и съвремие“ организират Европа Директно Добрич и Младежкият център



Яндекс.Метрика