Начало >Добруджа >Общество

Зам.-кмет се извини заради изказването си за ремонта в ЕГ „Гео Милев“ в Добрич (ВИДЕО)

03.12.2019 г. 17:29:10 ч.
/
Зам.-кмет се извини заради изказването си за ремонта в ЕГ „Гео Милев“ в Добрич (ВИДЕО)
Извинение на родителите, учениците и екипа на Езикова гимназия „Гео Милев“ поднесе зам.-кметът на Община Добрич Росица Йорданова. То бе по повод изказването й ден по-рано  - на 2 декември, по време на кметската оперативка в Общината. Тогава тя заяви, че 60% от нередностите при ремонта в Езиковата гимназия са в резултат от действия на ученици. „Цифрата, която казах е чисто хипотетична, а преценката ми е субективна“, призна зам.-кметът. Този път тя каз, че посоченият процент (60 на сто) се отнася по скоро за фирмата - изпълнител на ремонта. „Дадох си сметка, че с вчерашното си изявление съм уронила престижа и достойнството на учители, ученици и родители, за което наистина съжалявам“, обясни Росица Йорданова. Според нея, има и нередности, които нямат връзка с дейността на изпълнителя, но те са крайно нищожни на общия фон. „С оглед на това искам да се извиня“, заяви зам.-кметът.
По важното е обектите, изпълнявани по проекта (4-те учебни заведения), да бъдат изпълнени както трябва, каза още Йорданова. Тя потвърди, че всичко, което е подадено като сигнал от страна на ръководството на Езикова гимназия, е разгледано. Направена е проверка от комисия на място. Предстои да се извърши ремонт на констатираните нередности и той няма да се плаща допълнително, а е за сметка на изпълнителя, тъй като проектът още не е приключил и обекта не е приет, стана ясно от думите на Йорданова.
Подробности по проблема за ремонта в гимназията и останалите три учебни заведения, включени в проекта, даде ръководителят на проекта Добринка Михова. Съгласно сключените договори, изпълнителите отстраняват за своя сметка всички дефекти, констатирани преди приемането на сградата за експлоатация. Все още нито едно от четирите учебни заведения няма Акт 15. Обновяването на сградите трябва да приключи през януари 2020 г., но дори и след въвеждането им в експлоатация, ще има гаранционен срок. В случая с ЕГ „Гео Милев“ той е 5 години, обясни Михова.
Сред нередностите, установени от комисията, направила оглед на място, са: надигнат и разместен ламинат, висящи кабели, незапълнени отвори около тръбите на парното в коридорите и др.
Според Михова причина за подпухналия ламинат е фактът, че той е монтиран върху съществуващия компрометиран стар паркет, а за проблема в сутерена на сградата, е допринесла и влагата. Не е ясно защо първоначално в проекта е заложено поставянето на ламинат в помещения с влага и то без подходяща основа.
Припомняме, че до изявлението на зам.-кметът днес се стигна след вълна от недоволство в социалните мрежи от страна на учениците и ръководството на добричката гимназия, заради вчерашния коментар на Росица Йорданова.

Репортаж на Галина Бозукова и Стефан Калев
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Посланикът на Република Сърбия на опознавателна визита в Добрич
Посланикът на Република Сърбия на опознавателна визита в Добрич
Прогноза за 6 юли
Прогноза за 6 юли
Вестник "Глас":Рекордно ниски добиви в най-плодородната земя на България
Вестник "Глас":Рекордно ниски добиви в най-плодородната земя на България
Абитуриент е сред новорегистрираните с ковид зараза
Абитуриент е сред новорегистрираните с ковид заразаЯндекс.Метрика