Зам.-министър Жени Начева: Не е допустимо да се събират такси за поставяне на ваксина

02.03.2021 г. 10:14:03 ч.
/
Зам.-министър Жени Начева: Не е допустимо да се събират такси за поставяне на ваксина
Не е допустимо да се събират такси за поставяне на ваксина. Това каза зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева пред БНР.
„Регламентиран е много ясно редът за провеждане на ваксинации. Общопрактикуващите лекари могат да взимат такси за посещение при тях, но по условията  и реда за оказване на медицинската помощ по Националния рамков договор, което е извън обхвата на поставянето на ваксини. Такса манипулация категорично не могат да взимат. Потребителска такса може да се влиза, когато се извършва медицинска помощ или дейности извън процеса на ваксинация. Всеки лекар е длъжен да извърши преглед на своя пациент преди и след ваксинирането. Моето впечатление е, че се изчаква за проверка на състоянието на пациентите след ваксинация. Може да има нарушения, за които ние вземаме незабавно мерки“, посочи тя.
„Изградена е информационна система и всеки от нас може да избере различно място за поставяне на втората доза от ваксината, но той трябва да се обади в конкретното място, за да предупреди, че ще си постави втората доза там, за да бъде предвидено количество от препарата. Може да се избере и лекар от друго населено място или област за поставяне на ваксина, но не са много случаите, при които хората в отдалечени населени места да нямат доверие на личния си лекар. Винаги е укоримо, когато не се спазват закони, разпоредби и правила. Ваксинационната кампания е кауза и всички се стремим да обясним колко важно е това“, заяви Начева.
„Масовата ваксинация в зелените коридори не трябва да е въпрос на късмет. Има план за ваксинация, който ние спазваме. При наличие на дози ваксини отворихме тези зелени коридори. Оповестиха се причините, поради които в момента има недостиг на ваксини. Ваксините, които са поръчани, са достатъчни да покрият нуждите на всички, които желаят да се ваксинират. РЗИ-тата създават необходимата организация, за да бъдат обхванати хората от съответните фази, както и тези извън тях, когато има налични количества ваксини. Напрежение няма да има, когато производителите изпълнят своите ангажименти и доставят договорените количества ваксини навреме“, допълни тя.
Снимка:trud.bg
Източник:ТРУД

Коментирайте
Подобни новини
"АстраЗенека" няма да се прилага при жени под 60 г. с риск
"АстраЗенека" няма да се прилага при жени под 60 г. с риск
Една година без Милен Цветков, книга в негова памет
Една година без Милен Цветков, книга в негова памет
 Тошко Йорданов: ИТН ще обяви намеренията си, след като получи мандата
Тошко Йорданов: ИТН ще обяви намеренията си, след като получи мандата
ГЕРБ може и да върнат мандата
ГЕРБ може и да върнат мандатаЯндекс.Метрика