Започна Октоберфест

21.09.2019 г. 17:33:41 ч.
/
Започна Октоберфест
В Мюнхен за 186-ти път беше открит Октоберфест. Традиционният фестивал на бирата тази година ще се проведе от 21 септември до 6 октомври. Ежегодно празникът събира милиони любители на пивото, повечето от които жители на Германия. 15% от посетителите са чужденци, съобщиха организаторите на събитието на интернет страницата си.
По време на Октоберфест туристите се забавляват и пият много алкохол, но за пивоварните, хотелите и магазините в Мюнхен това е време на „голям бизнес“. Над 1,2 милиарда евро са спечелили фирмите в баварската столица по време на фестивала на бирата през 2018 г., съобщи местното икономическо министерство. Само в палатки и шатри на поляната, където се провежда самото тържество, туристите са похарчили 442 милиона евро за 16 дни и още 505 милиона евро за нощувки в хотели. В Мюнхен има около 450 хотела и хостели от различни категории, като за почти цялото време на Октоберфест те са изцяло заети.

Фестивалът на бирата осигурява на града допълнителни около 13 хиляди работни места. Литрова чаша масова бира струва 11,8 евро през тази година; миналата година Октоберфест продаде 7,9 милиона литра бира, както и безброй солени гевреци "Брецел", баварски вурстчета и печено свинско.
Изграждането и демонтирането на една гигантска палатка за бира струва на организаторите до два милиона евро, оркестърът, поканен за фестивала - 200 хиляди евро, обслужващият персонал в палатката - повече от 400 хиляди евро. Нито една от шестте мюнхенски пивоварни, които отговарят на условията за участие в Октоберфест, досега не са заявили, че смятат тези разходи за прекомерни.
Гостите на фестивала харчат и за сувенири - те оставят повече от 150 милиона евро годишно в магазини, купувайки кожени баварски шорти или традиционен баварски костюм от пухкава пола, бяла бродирана риза, корсет и престилка.
Източник:БГНЕС

Коментирайте
Подобни новини
Великобритания ще търси само квалифицирани чуждестранни работници чрез точкова система
Великобритания ще търси само квалифицирани чуждестранни работници чрез точкова система
Броят на жертвите на коронавирус в Китай расте, но извън Хубей случаите намаляват
Броят на жертвите на коронавирус в Китай расте, но извън Хубей случаите намаляват
Китайски учени: Коронавирусът е лечим
Китайски учени: Коронавирусът е лечим
Стачка блокира Атина за 24 часа
Стачка блокира Атина за 24 часаЯндекс.Метрика