Започна работа Медицинският съвет към Министерския съвет

24.03.2020 г. 14:40:44 ч.
/
Започна работа Медицинският съвет към Министерския съвет
Със заповед на министър-председателя Бойко Борисов започна работа Медицинският съвет към Министерския съвет с председател проф. д-р Коста Костов. В състава му са 16 експерти, представители на основните медицински специалности, които имат отношение към диагностиката и лечението на COVID-19 и неговите органни усложнения.
Целта на новосъздадения орган е консултиране на държавните институции и информиране на обществеността във връзка с пандемията, причинена от COVID-19. Медицинският съвет ще изпълнява функции, свързани с изготвяне на алгоритми за поведение при пациенти с коронавирус.
„Нашата цел е да подготвим препоръки за лечение на COVID-19, ще помагаме на Министерския съвет да взима най-правилните решения“, заяви проф. Костов по време на брифинг в Министерския съвет. Медицинският съвет ще работи и за засилване на информираността на обществото по отношение на важните медицински дейности, водещи до ограничаване и справяне със заболяването. Заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков отбеляза също, че здравната система в страната разполага с достатъчно инфекциозни легла, които при нужда веднага могат да бъдат удвоени.
По време на брифинга експертите изтъкнаха, че ще фокусират усилията си върху алгоритми на диагностика, които да определят най-добрите и ефективни практики. А психиатри и психолози ще разработят механизъм как пациентите могат да си помогнат сами, както и всички специалисти, работещи на преден план.

Коментирайте
Подобни новини
9 случая на COVID-19 от днес
9 случая на COVID-19 от днес
Общо 15 899 теста за COVID-19 са направени у нас досега
Общо 15 899 теста за COVID-19 са направени у нас досега
Кобрата обяви, че ще дари огромна сума за борбата срещу COVID-19
Кобрата обяви, че ще дари огромна сума за борбата срещу COVID-19
Митрополит Антоний: Църквата призова хората да си останат у дома
Митрополит Антоний: Църквата призова хората да си останат у домаЯндекс.Метрика