Начало >Добруджа >Регионални

Започна рекултивация на депото край Генерал Тошево по европроект (ВИДЕО)

12.10.2020 г. 14:59:03 ч.
/
Започна рекултивация на депото край Генерал Тошево по европроект (ВИДЕО)
Първа копка по проект „Закриване и рекултивация на общинско депо за неопасни отпадъци – град Генерал Тошево“ бе направена днес. Той е финансиран от Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020“. Общата стойност на проекта е 3 174 395 лв. От тях 2 698 236 лв. са осигурени от Европейския фонд за регионално развитие, а останалата част е национално съфинансиране.

Депото е официално закрито през март 2015 г., като още същата година кандидатствахме за рекултивация с проектно предложение пред ПУДООС, обясни кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров. Сметището, което е разположено след квартал „Пастир“, е с площ от 54 дка, но със замърсените съседни терени проектът обхваща общо 76 дка.

Проектът стартира на 12 май и трябва да приключи за 17 месеца - до 11 октомври следващата година. Обществената поръчка е спечелена от ДЗЗД „Рекултивация ГТ 2020“. С откриването на строителната площадка от днес започват дейностите по техническа рекултивация на депото, като в рамките на 3 месеца, съгласно договора с изпълнителя, ще бъдат почистени замърсените площи.

След това общината има ангажимент да облагороди района, както и да го поддържа в следващите 3 години. Биологичната рекултивация включва затревяване с растителни видове, характерни за региона.

Към момента България търпи санкции от Европейския съюз за нерекултивираните си депа, като сумата ще намалее след реализирането на този проект, обясни Валентин Димитров.

Стъклата от бутилката шампанско, счупена днес в багера, са последните изхвърлени отпадъци на това депо, обеща кметът на Община Генерал Тошево.

Репортаж на Димитър Узунов и Петър Петров
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
230 ученици се включиха в три конкурса в община Добричка
230 ученици се включиха в три конкурса в община Добричка
Грейнаха светлините на коледната елха на Община Добричка
Грейнаха светлините на коледната елха на Община Добричка
Откриват процедура за концесия за част от плаж „Добруджа - юг“  в община Шабла
Откриват процедура за концесия за част от плаж „Добруджа - юг“ в община Шабла
Правителството предоставя на Община Тервел имот в центъра на града
Правителството предоставя на Община Тервел имот в центъра на градаЯндекс.Метрика