Начало >Добруджа >Регионални

Започнаха дейностите по възстановяване на понто-сарматските степи в Каварненско

27.10.2020 г. 08:49:31 ч.
/
Започнаха дейностите по възстановяване на понто-сарматските степи в Каварненско
Община Каварна отчете напредък по проект „Експериментално възстановителни процеси на приоритетен хабитат 62С0 “Понто-сарматски степи в района на Калиакра“, финансиран от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда /ПУДООС/.
Вече са извършени дейности по установяването на типичната за района растителност. Обособени са два терена, които са почистени и върху които тя е засята.
Това съобщи на пресконференция експерта по ботаника ст.н.с. Мария Касичева. В работната среща участваха доц. Николай Недялков, както и пряко свързаните с реализацията на пректа от Община Каварна, сред които зам.-кметът по бюджет и финанси – Митко Недев.
Проектът „Експериментално възстановителни процеси на приоритетен хабитат 62С0* “Понто-сарматски степи в района на Калиакра“, се реализира в изпълнение на част от мерките предложени от Р България и е ключов фактор за успешното и пълно прилагане на Решението на Съда на Европейския съюз от 14.01.2016 г. по дело С-141/14 свързано с реализация на ветрогенераторните паркове в района на Калиакра.
Той стартира през април 2019 г. Срокът за изпълнение е 36 месеца. Финансиран е със 195 694 лв. От тях 155 694 лв. са осигурени от ПУДООС и 40 000 лв. са собствени средства от общинския бюджет.
2080 хектара е общата площ на понто-сарматските степи на територията на Община Каварна, които са в рамките на защитена територия.
Основната цел на проекта е да се подобри природозащитното състояние на 423 хектара. Основните дейности до момента са съсредоточени в 23 хектара, намиращи се в землището на Българево и Свети Никола. В тях са създадени 14 моделни участъци. След почистването им са засадени типични за района растения.
Състоянието на увредените терени не беше никак добро. Те бяха разорани, унищожени, с натрупани отпадъци. След обследването набелязахме серия от дейности. С тяхната реализация прогнозирахме възстановяване на степите, каквито на континента има само в България и в Румъния. Ползвахме и европейски опит. Оказа се, че той не е особено богат. Работихме добре с колеги от Франция. Две пролети наблюдавахме моделните участъци и сматаме, че сме намерили правилния път, коментира ст.н.с. Касичева.
Припомняме, че с решение на съда по дело на Европейската комисия срещу България, държавата е заплашена от строги финансови санкции за строителство върху понто-сарматските степи – главно ветрогенераторни паркове на територията на Община Каварна. Проектът по възстановяването на степите ще докаже, включително и пред Европейския съд, че държавата се съобразява с европейското законодателство и го изпълнява.

Коментирайте
Подобни новини
230 ученици се включиха в три конкурса в община Добричка
230 ученици се включиха в три конкурса в община Добричка
Грейнаха светлините на коледната елха на Община Добричка
Грейнаха светлините на коледната елха на Община Добричка
Откриват процедура за концесия за част от плаж „Добруджа - юг“  в община Шабла
Откриват процедура за концесия за част от плаж „Добруджа - юг“ в община Шабла
Правителството предоставя на Община Тервел имот в центъра на града
Правителството предоставя на Община Тервел имот в центъра на градаЯндекс.Метрика