Начало >Добруджа >Регионални

Започва изборът на нов Доростолски митрополит

18.10.2020 г. 09:14:12 ч.
/ ИА Добруджа
Започва изборът на нов Доростолски митрополит
Епархийските избори за нов Доростолски митрополит ще се състоят днес в Силистра. Излъчените от овдовялата епархия избиратели ще се съберат в катедралния храм на града "Св. апостоли Петър и Павел", съобщиха от Българската патриаршия.
Изборният ден ще започне с отслужването на Света литургия, в която ще участват свещенослужители от епархията, начело с наместника на овдовелия митрополитски престол - Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний.

След богослужението епархийските избиратели от духовните околии на епархията ще се оттеглят в сградата на Доростолската митрополия и след молитва към Бога ще пристъпят към избора. От предоставената им от Светия синод листа на достойните епископи - кандидати за митрополитския престол, с тайно гласуване, чрез ограждане на две от имената в листата, избирателите ще излъчат двамата епископи, събрали повече от половината от гласовете им.

За направения избор ще бъде съставен протокол с подписите на епархийските избиратели, който ще бъде внесен по надлежния ред в Светия синод за разглеждане. Ако Светият синод на заседанието си на 24 октомври, след като изслуша доклада на наместника на овдовелия епархийски престол и разгледа постъпилата документация, счете избора за валиден и организиран по надлежния ред, в следващата неделя - 25 октомври, ще се състои и каноничният избор. На него от тези двама епископи, избрани от епархийските избиратели, митрополитите от Светия синод, начело със Светейшия патриарх Неофит, ще изберат и утвърдят новия Доростолски митрополит.
 
Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний (на снимката), който временно управлява овдовялата епархия, ще организира вота и ще следи за реда на провеждането му.
 
Доростолската епархия се състои три духовни околии: Силистренска, Дуловска и Тервелска.

До изборите се стигна, след като Доростолският митрополит Амвросий почина на 18 август от коронавирус. Владиката прекара 18 дни в инфекциозното отделение на областната болница в Силистра, след като бе диагностициран с ковид-19, но не успя да се пребори с вируса. 
 

Коментирайте
Подобни новини
Фолклорният събор „Цветница” ще се проведе на 28 април в Генерал Тошево
Фолклорният събор „Цветница” ще се проведе на 28 април в Генерал Тошево
Концерти на Нели Петкова и на ансамбъл "Тракия" за празника на Тервел
Концерти на Нели Петкова и на ансамбъл "Тракия" за празника на Тервел
Паметна плоча на д-р Тончев ще бъде положена на входа на кметството в с.Смолница
Паметна плоча на д-р Тончев ще бъде положена на входа на кметството в с.Смолница
Деца от Ген. Тошево с награди от“Орфеево изворче”,  Стара Загора
Деца от Ген. Тошево с награди от“Орфеево изворче”, Стара Загора



Яндекс.Метрика