Заради много случаи на коронавирус МВР намалява броя на полицаите по протестите

01.08.2020 г. 14:41:29 ч.
/
Заради много случаи на коронавирус МВР намалява броя на полицаите по протестите
Ръководството на столичната полиция е взело решение да се намали броят на полицаите, които охраняват протестите, съобщи БНР. Причината е увеличеният брой на заразени с коронавирус служители. През последните дни непрекъснато има по 5-6 нови случая, предимно сред служители на "Охранителна полиция", които са пряко ангажирани с протестите, твърдят източници от МВР. Служителите на улицата ще бъдат намалени с около 1/3. На полицаите им е трудно да спазват противоепидемичните мерки по време на протестите. Обмисля се командироване на хора от провинцията. В момента няма данни за болни полицаи в тежко състояние. Въпреки това броят на хората намалява заради новите случаи и поставяне под карантина на други служители.
 
В момента МВР изпозлва предимно ресурса на "Охранителна полиция". Всяка вечер Министерският съвет и заобиколен от двоен или троен кордон. Докато е светло, на предна линия са служители без предпазни средства и с жилетки "Антиконфликт". Щом се стъмни, МВР вади тежкооборудваните с щитове, каски и палки служители от звената за борба срещу масовите безредици.
Междувременно за четвърти пореден ден ключовото кръстовище на "Орлов мост" остава блкоирано от протестиращи, които настояват за оставките на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Затворен е и бул. "Цар Освободител". След неуспешния опит да блокират магистрала "Тракия" в петък вечер, протестиращи в Стара Загора затвориха подстъпите към аутобана и останаха там до сутринта, предаде БГНЕС.
 
На "Орлов мост" уж всичко е спокойно
През нощта обстановката на "Орлов мост" е била спокойна, предаде БНР. Там са опънати няколко палатки и шатри, а протестиращите настояват, че няма да се махнат, докато правителството и Гешев не подадат оставки.
През нощта е имало спречквания. Според протестиращите двама мъже са се опитали да запалят една от шатрите. Те бързо са били изведени от полицията.
 
"Дойдоха някакви хора, които въобще не са нито от протеста, нито имат нещо общо с нас. Просто проявиха агресия. Опитаха се да запалят една от шатрите. Но, като се замислите, това нещо, ако беше паднало върху някой човек, какво щеше да се случи, не е редно, да се правят тези неща, да се палят и т.н. Ние се опитваме просто да си оправим държавата, искаме просто нашите искания да бъдат изпълнени. Нищо друго", разказаха хора от палатковия лагер пред БНР.
Към магистралата
В петък вечер протестиращи от Стара Загора направиха опит да блокират магистрала "Тракия". Опитът им бе осуетен от плътен кордон полиция и жандармерия. Според БГНЕС недоволните са затворили подстъпите към аутобана и са останали там цяла нощ, както и в събота сутринта.
 

В петък над 200 автомобила се събраха край езерото "Загорка" и тръгнаха към магистралата. На новото кръгово кръстовище при квартал "Кольо Ганчев" те обявиха, че преминават към гражданско неподчинение.
Снимка:www.mediapool.bg
Източник:mediapool.bg

Коментирайте
Подобни новини
За повишаване на оценката от матурата ще се плаща такса
За повишаване на оценката от матурата ще се плаща такса
"Има такъв народ" върна неизпълнен третия мандат на президента
"Има такъв народ" върна неизпълнен третия мандат на президента
КЕВР обсъжда поскъпване на природния газ с над 2% през април
КЕВР обсъжда поскъпване на природния газ с над 2% през април
Третият мандат отива при "Има такъв народ"
Третият мандат отива при "Има такъв народ"



Яндекс.Метрика