Начало >Добруджа >Регионални

Заради тази къща върнах семейството си в България, но плановете, които ни залагат са невъзможни, казва Аделина Николова от Дуранкулак (ВИДЕО)

20.06.2019 г. 16:33:40 ч.
/
Заради тази къща върнах семейството си в България, но плановете, които ни залагат са невъзможни, казва Аделина Николова от Дуранкулак (ВИДЕО)
 
"Проверяват ме за четвърти или пети път", заяви Аделина Николова - собственик на къща за гости "Персия 1" в Дуранкулак. На 20 юни тя прие експерти на ДФ "Земеделие" за поредна проверка. Николова е  категорична, че няма никаква помощ от Фонда, защото първите й гости ще пристигнат на 21 юни, а днес я проверяват.
Къщата съществува от 2015 г. и се е преборила много трудно, за да спечели финансиране. Аделина е омъжена за иранец, но живеят в Норвегия. Имат син и дъщеря. Още първите пет месеца вече съжалявала за взетото решение, но не е от хората, които лесно се предават. Единствената нередност при нея е, че не успява да си изпълнява бизнес плана.
"Абсолютно е невъзможно да го изпълня. Имам четири стаи и то на Северното Черноморие, а то е доста западнал район. Персонал няма, няма хора, които да работят, защото по селата не остана никой. Не мога да изпълня приход 80 000 лв. годишно с 4 стаи", пояснява младата жена. Тя си дава сметка, че при кандидатстване показателите в бизнес плановете са завишени, за да печелят точки, да влязат в Програмата за развитие на селските региони и да им бъдат отпуснати средства. Но е невъзможно тяхното изпълнение.
Видно е, че Аделина Николова върши тази работа с много хъс и удоволствие. Самата тя признава, че това е сбъдната мечта за нея - да посреща приятели от цял свят. От книгата за гости се вижда, че те са от Африка, Дубай, Америка, Иран. Дори миналата година е имало мормони  с  15 деца.  
Проблеми с гости нямам, но определено имам проблем с плановете, които ни се залагат и които са невъзможни за изпълнение. До сега жената има две санкции и акт за лошо вземане за 300 000 лв. и трябва да върне цялата сума, защото не изпълнява заложения бизнес - план. Къщата работи на 100 %, но стаите са само 4, продължава Аделина и пояснява, че делата са спрени, защото, както е известно методологията, за която е била санкционирана, е  приета по грешния начин. Докато не се реши този въпрос делата ще останат спрени, казва Аделина и признава, че се радва на проверките на "Къщите за тъщи".  Спомня си, че на нея й е било много трудно, наложило се да влезе при Румен Порожанов, който тогава бе начело на ДФЗ и досега не може да забрави унижението, на което  е била подложена, въпреки че грешката е била тяхна, защото сСубсидията й е била объркана и вместо 700 000 лв. са написали 70 000 лв. Получила одобрение през юни, но корекцията е била направена през декември 2015 г., а  през септември 2016 г. къщата е трябвало да бъде въведена в експлоатация.
Сега Аделина се чувства удовлетворена, още повече, че всички гости, които са посетили къщата  вече имат резервация за ново посещение, дори са предплатили. Конкуренция в Дуранкулак няма що касае лукса, който се предлага в "Персия", а категорията е 3 звезди.
 
Репортаж на Дана Михайлова и Стефан Калев
 
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Каварна отбеляза 144 години от гибелта на Христо Ботев
Каварна отбеляза 144 години от гибелта на Христо Ботев
В Генерал Тошево почетоха Ботев и загиналите за свободата на България
В Генерал Тошево почетоха Ботев и загиналите за свободата на България
Шабла мести празника си на Кръстовден (ВИДЕО)
Шабла мести празника си на Кръстовден (ВИДЕО)
Празникът на Кардам в неделя без публично честване
Празникът на Кардам в неделя без публично честванеЯндекс.Метрика