Защо газовата връзка с Гърция ще се забави още

25.09.2020 г. 12:27:06 ч.
/
Защо газовата връзка с Гърция ще се забави още
Газовата връзка с Гърция ще бъде изпълнена със закъснение спрямо предвидения към момента график, според който тя трябва да е готова през април 2021 г. Това се разбира от обясненията на изпълнителния директор на проектната компания за интерконекора "Ай Си Джи Би" Теодора Георгиева пред "Капитал".
Причината за това е, че изпълнителят "Авакс" е поискал отсрочка до края на следващата година заради пандемията от коронавирус и затруднените международни пътувания и доставки. Новият график още не е одобрен от проектната компания "Ай Си Джи Би", което се очаква да се разбере до края на септември.
Георгиева обаче подчертава, че за всеки ден закъснение след изтичане на срока по договор се дължат 90 хил. евро. "Не смятам обаче, че трябва да се плашим с глоби, а просто трябва договорите да се изпълняват. Ако в началото някой си е мислил, че няма да спазва зададените срокове, мисля, че вече всички знаят, че няма такава възможност", заявява тя.
Допълва, че всъщност няма възможност за гъвкавост по договора не само заради Закона за обществените поръчки, но и заради сложната акционерна структура, финансирането от международни институции, безвъзмездната помощ от ЕС. Допълва, че освен това има договори с доставчици и първоначалното пожелание договорът да ес изпълни предсрочно до края на тази година е бил заради договеранта доставка на азерски газ, която трябва да мине тъкмо през газовата връзка с Гърция.
Всичко, което трябва да знаете за:
Коронавирусът (4073)За азерски газ е резервирана около една трета от капацитета на трасето, резервации имат акционерите в проекта DEPA и Edison, както и от "Булгаргаз", който е резервирал 500 млн. куб.м/година през бъдещия LNG терминал до Александруполис. През ноември се очаква да се разбере и дали ще има резервиран 300 млн. куб. м капацитет от американска компания. Сумарно всички тези резервации заемат 50% от капацитета, а останалата половина се очаква да бъде предложена вбъдеще за търговско ползване.
Източник:Dnevnik.bg

Коментирайте
Подобни новини
Задържаха пожарникар за серия въоръжени грабежи в Пловдив
Задържаха пожарникар за серия въоръжени грабежи в Пловдив
Затварят нощните заведения в София, Фандъкова призова за работа и обучение онлайн
Затварят нощните заведения в София, Фандъкова призова за работа и обучение онлайн
В Шумен затварят дискотеките и нощните заведения до 16 ноември
В Шумен затварят дискотеките и нощните заведения до 16 ноември
Велико Търново чества 835 години от въстанието на Петър и Асен
Велико Търново чества 835 години от въстанието на Петър и АсенЯндекс.Метрика