Затвориха училища заради мръсен въздух в Иран

15.12.2019 г. 16:38:16 ч.
/
Затвориха училища заради мръсен въздух в Иран
Десетки училища в Иран, включително и в столицата Техеран, бяха затворени заради опасно мръсен въздух, който стои като похлупак върху страната, предава АФП.

Есксперти определиха замърсяването като "опасно за чувствителни групи", като предупредиха населението, и особено малките деца, възрастните хора и хората с респираторни заболявания да останат на закрито. Всички спортни дейности бяха прекратени.

Решението за затваряне на училищата в столицата бе обявено късно в събота от заместник-областният управител Мохамед Таджизаде след заседание на аварийна комисия по замърсяването на въздуха.

"Всички училища в столицата, с изключение на окръзите Фирузкух и Дамаванд, са затворени", каза той, цитиран от държавната информационна агенция IRNA.

Училищата в столицата ще затворят в понеделник, на третия ден от иранската работна седмица, добави той по-късно в интервю за държавната телевизия.

За ограничаване на трафика в столицата бе наложена схема, според която в един ден могат да се движат автомобили, чиито последни цифри са четни, а на следващия - такива, чиито цифри на нечетни. Напълно забранено е движението на камиони и други тежки пътно-превозни средства. Всички дейности в многобройните пясъчни кариери в и около Техеран също ще бъдат спрени.

Училищата също бяха затворени в северната провинция Алборц и в централните градове Кум и Арак./БГНЕС
Снимка:БГНЕС
Източник:БГНЕС

Коментирайте
Подобни новини
Армения обяви военно положение
Армения обяви военно положение
17 души блокирани в китайска мина
17 души блокирани в китайска мина
В Швейцария гласуват дали да се откажат от свободното движение в ЕС
В Швейцария гласуват дали да се откажат от свободното движение в ЕС
Земетресение от над 5 по Рихтер в Егейско море усетено и у нас
Земетресение от над 5 по Рихтер в Егейско море усетено и у насЯндекс.Метрика