Начало >Добруджа >Култура

„Златна детелина” от фондация “Вигория” за Радостин Мирков и Гено Генов (ВИДЕО)

09.08.2019 г. 14:04:59 ч.
/
„Златна детелина” от фондация “Вигория” за Радостин Мирков и Гено Генов (ВИДЕО)
Представянето на десетото преработено и разширено издание на книгата на Радостин Мирков „Кървавата бразда на Добруджа. Румънските репресии над мирно население на Добруджа през 1916-1918 г.” се състоя снощи в Регионалната библиотека „Дора Габе“. Книгата бе представена от Мария Добрева – председател на фондация „Вигория”, която удостои автора с почетната грамота на фондацията „Златна детелина”.
В новото издание е включена информация с 19-те мемориални знака, издигнати в Добруджа с подкрепата на кметствата и местни граждани от селата Гурково, Победа, Кранево, Божурово, Езерец, Житен, Красен, Плачи дол, Попгригорово, Дуранкулак, Сноп, Граничар, Карапелит, Дропла и градовете Балчик, Каварна, Тутракан, Тервел и Шабла.
 С почетен плакет „Златна детелина“ от фондация „Вигория“ „за неговото високо родолюбие, за отговорността и огромната организаторска дейност по събиране на финансовите средства и при реализиране на строителните етапи на Мемориалния комплекс „Неовършаният харман“ и във връзка с десетгодишнината от откриването на комплекса”, пък бе удостоен председателят на Инициативния комитет за създаването на Мемориалната градина „Неовършаният харман“ в село Житен инж. Гено Генов.
„Приемам този плакет от името на над 80 дарители от страната и чужбина, които прегърнаха тази идея и без чиято финансова помощ нямаше да я реализираме”, сподели инж. Гено Генов.
Всички присъстващи на родолюбивото събитие получиха като подарък новото издание на „Кървавата бразда на Добруджа“ с автограф от автора.
Пенчо Иванов, адвокат и поет, рецитира стихотворението „Раната” на добруджанския поет Генчо Златев, който вече не е сред нас, посветено на близо 30-те хиляди добруджанци, откарани в Молдова през 1916 г., много от които не се завръщат от лагерите във Васлуй и Хуш. Добруджанският краевед и писател Георги Балабанов прочете своето есе „Откараните”.
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
"Диана Ескпрес" гостуват на "Трикси" на 25 август
"Диана Ескпрес" гостуват на "Трикси" на 25 август
Съставът за градски шлагери "Добрич" ще изнесе юбилеен концерт в парка на 24 август
Съставът за градски шлагери "Добрич" ще изнесе юбилеен концерт в парка на 24 август
 КУЛТУРЕН АФИШ  19 – 25 август 2019 г.
КУЛТУРЕН АФИШ 19 – 25 август 2019 г.
Творби на италианския художник Алфонсо Бавузи ще бъдат изложени в Каменна зала в Двореца
Творби на италианския художник Алфонсо Бавузи ще бъдат изложени в Каменна зала в ДворецаЯндекс.Метрика