Начало >Добруджа >Култура

Зорница Иларионова и Мартина Табакова - солисти в концерт на Български камерен оркестър - Добрич

08.10.2020 г. 09:34:14 ч.
/
Зорница Иларионова и Мартина Табакова - солисти в концерт на Български камерен оркестър - Добрич
След вълнуващото откриване на концертния сезон 2020/2021 на Български камерен оркестър – Добрич, предстои изпълнението на амбициозната програма на диригента маестро Иван Янакиев за реализацията на 2 класически концерта месечно.
Първите солисти, поканени за концерта на БКО на 14 октомври са млади, красиви и изключително талантливи - Зорница Иларионова - цигулка и Мартина Табакова - пиано.
Музикалното събитие ще бъде в зала „Добрич“ от 18.30 ч.

В програмата за Добрич са включени:
Красимир Кюркчийски - „Ария“ за струнен оркестър
Густав Холст - Сюита „Свети Павел“,Оп. 29, № 2
Ернст Шосон - „Концерт за цигулка, пиано и струнни“, Оп. 21

Най - краткото от професионалните биографии на двете солистки:

Зорница Иларионова е родена  през 1992 г. в гр. Плевен. Завършва с отличие НМУ „Л. Пипков“ гр. София като ученичка на своята майка – цигулковата педагожка Благородна Танева, Еscuela Superior de Musica Reina Sofia – Мадрид, Испания в класа на проф. Захар Брон и НБУ- София в класа по цигулка на проф. Марио Хосен. Носител е на първи награди от престижни международни и национални конкурси. Наградена е от Министерството на културата на Република България за високи постижения в цигулковото изкуство. Удостоена с почетен плакет от Фондация "Димитър Бербатов. Има записи в БНР и  участия в преки телевизионни предавания. На 14 години записва CD с творби от Моцарт и Сарасате. През 2014 г., на тържествена церемония в Кралския дворец Ел Пардо в Мадрид е удостоена лично от Нейно Величество Кралица София с наградата „Най - добър музикант“ в цигулковата катедра на проф. Захар Брон в Кралската академия за музика „Кралица София“. През 2015 г. е финалист в международния конкурс за цигулари „Хенрих Виенявски“ Люблин, Полша. Лауреат на Кристална лира за „Млад изпълнител на 2015 година“. Полуфиналист от престижния международен конкурс за млади музиканти “Windsor” - Англия.
През месец ноември 2017, Зорница Иларионова прави своя дебют като гост изпълнител в Радио Франс за емисията Франс Мюзик; През 2018 г. успешно дебютира като солист на симфоничните оркестри на градовете Измир, Анталия и Адана. Като преподавател Зорница Иларионова е провежда майсторски класове във Виена, Сингапур и България. От месец октомври 2018 г. е асистент на проф. Марио Хосен в Нов Български Университет. През месец декември 2018 г. на престижния международен конкурс "Йохан Себастиан Бах"  във Фукуока, Япония печели Първа награда, както и Първа награда в категорията за най- добро изпълнение на творба от Клод Дебюси. Зорница Иларионова и Мартина Табакова- пиано са "Ансамбъл на годината" 2019 г., в класацията на „Алегро виваче“.

Мартина Табакова е роденa в град Бургас в семейство на музиканти. От пет годишна свири на пиано и завършва НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров" - Бургас, а след това се дипломира в НМА "Проф. Панчо Владигеров"- София. Ученик е на знаменити педагози като проф. Дмитрий Башкиров и Марина Капацинская. Участва в майсторските класове на Борис Блох, Жан-Бернар Помие, Паоло Поличе, Венцислав Янков, Панчо Владигеров - младши, Пламена Мангова, Влад Димулеску и други. Участва в различни престижни фестивали и академии. Лауреат е на Национални и Международни конкурси. Концертира в България, Европа, Русия, Бахрейн. Солист на различни симфонични оркестри в България, като  камерен изпълнител (носител на наградата "Ансамбъл на годината" на БНР с цигуларката Зорница Иларионова), а извън класическата музика си партнира с известния поп музикант Костадин Георгиев-Калки. През 2018 г. реализират първия си дуетен сингъл "Къде отива любовта", а през 2019 г. създават проекта "Great Love Duets" - Световни любовни дуети, в аранжимент за солисти и оркестър. Мартина Табакова има реализирани записи за Българско национално радио, Българска национална телевизия, а през 2021 г. предстои издаването на  дебютния й албум. Наградена е с дипломи за високи постижения в областта на музиката от Община Бургас и Министерство на културата.
 
Билети се продават на касата на Концертна зала „Добрич“.

Коментирайте
Подобни новини
Образователен концерт на ПФА „Добруджа“ с деца от ДГ № 27 „Славейче“ (СНИМКИ)
Образователен концерт на ПФА „Добруджа“ с деца от ДГ № 27 „Славейче“ (СНИМКИ)
Група „Тоталштета” с първи клип на своя песен (ВИДЕО)
Група „Тоталштета” с първи клип на своя песен (ВИДЕО)
Дните на органовата музика „Fiori Musicali / Музикални цветя“ се възраждат в Добрич (ВИДЕО)
Дните на органовата музика „Fiori Musicali / Музикални цветя“ се възраждат в Добрич (ВИДЕО)
Културен афиш в Добрич за периода 22 - 28 април
Културен афиш в Добрич за периода 22 - 28 април



Яндекс.Метрика