Начало >Добруджа >Култура

Зорница Иларионова и Мартина Табакова - солисти в концерт на Български камерен оркестър - Добрич

08.10.2020 г. 09:34:14 ч.
/
Зорница Иларионова и Мартина Табакова - солисти в концерт на Български камерен оркестър - Добрич
След вълнуващото откриване на концертния сезон 2020/2021 на Български камерен оркестър – Добрич, предстои изпълнението на амбициозната програма на диригента маестро Иван Янакиев за реализацията на 2 класически концерта месечно.
Първите солисти, поканени за концерта на БКО на 14 октомври са млади, красиви и изключително талантливи - Зорница Иларионова - цигулка и Мартина Табакова - пиано.
Музикалното събитие ще бъде в зала „Добрич“ от 18.30 ч.

В програмата за Добрич са включени:
Красимир Кюркчийски - „Ария“ за струнен оркестър
Густав Холст - Сюита „Свети Павел“,Оп. 29, № 2
Ернст Шосон - „Концерт за цигулка, пиано и струнни“, Оп. 21

Най - краткото от професионалните биографии на двете солистки:

Зорница Иларионова е родена  през 1992 г. в гр. Плевен. Завършва с отличие НМУ „Л. Пипков“ гр. София като ученичка на своята майка – цигулковата педагожка Благородна Танева, Еscuela Superior de Musica Reina Sofia – Мадрид, Испания в класа на проф. Захар Брон и НБУ- София в класа по цигулка на проф. Марио Хосен. Носител е на първи награди от престижни международни и национални конкурси. Наградена е от Министерството на културата на Република България за високи постижения в цигулковото изкуство. Удостоена с почетен плакет от Фондация "Димитър Бербатов. Има записи в БНР и  участия в преки телевизионни предавания. На 14 години записва CD с творби от Моцарт и Сарасате. През 2014 г., на тържествена церемония в Кралския дворец Ел Пардо в Мадрид е удостоена лично от Нейно Величество Кралица София с наградата „Най - добър музикант“ в цигулковата катедра на проф. Захар Брон в Кралската академия за музика „Кралица София“. През 2015 г. е финалист в международния конкурс за цигулари „Хенрих Виенявски“ Люблин, Полша. Лауреат на Кристална лира за „Млад изпълнител на 2015 година“. Полуфиналист от престижния международен конкурс за млади музиканти “Windsor” - Англия.
През месец ноември 2017, Зорница Иларионова прави своя дебют като гост изпълнител в Радио Франс за емисията Франс Мюзик; През 2018 г. успешно дебютира като солист на симфоничните оркестри на градовете Измир, Анталия и Адана. Като преподавател Зорница Иларионова е провежда майсторски класове във Виена, Сингапур и България. От месец октомври 2018 г. е асистент на проф. Марио Хосен в Нов Български Университет. През месец декември 2018 г. на престижния международен конкурс "Йохан Себастиан Бах"  във Фукуока, Япония печели Първа награда, както и Първа награда в категорията за най- добро изпълнение на творба от Клод Дебюси. Зорница Иларионова и Мартина Табакова- пиано са "Ансамбъл на годината" 2019 г., в класацията на „Алегро виваче“.

Мартина Табакова е роденa в град Бургас в семейство на музиканти. От пет годишна свири на пиано и завършва НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров" - Бургас, а след това се дипломира в НМА "Проф. Панчо Владигеров"- София. Ученик е на знаменити педагози като проф. Дмитрий Башкиров и Марина Капацинская. Участва в майсторските класове на Борис Блох, Жан-Бернар Помие, Паоло Поличе, Венцислав Янков, Панчо Владигеров - младши, Пламена Мангова, Влад Димулеску и други. Участва в различни престижни фестивали и академии. Лауреат е на Национални и Международни конкурси. Концертира в България, Европа, Русия, Бахрейн. Солист на различни симфонични оркестри в България, като  камерен изпълнител (носител на наградата "Ансамбъл на годината" на БНР с цигуларката Зорница Иларионова), а извън класическата музика си партнира с известния поп музикант Костадин Георгиев-Калки. През 2018 г. реализират първия си дуетен сингъл "Къде отива любовта", а през 2019 г. създават проекта "Great Love Duets" - Световни любовни дуети, в аранжимент за солисти и оркестър. Мартина Табакова има реализирани записи за Българско национално радио, Българска национална телевизия, а през 2021 г. предстои издаването на  дебютния й албум. Наградена е с дипломи за високи постижения в областта на музиката от Община Бургас и Министерство на културата.
 
Билети се продават на касата на Концертна зала „Добрич“.

Коментирайте
Подобни новини
Излезе новият роман на Дияна Боева
Излезе новият роман на Дияна Боева
Културен афиш в дните от 30 ноември до 6 декември
Културен афиш в дните от 30 ноември до 6 декември
Излезе монография на Христо Боев, посветена на 80 години от връщането на Добруджа в пределите на България
Излезе монография на Христо Боев, посветена на 80 години от връщането на Добруджа в пределите на България
Националната ученическа конференция „80 години от възвръщането на Йовкова Добруджа към майка България“ ще се проведе дистанционно
Националната ученическа конференция „80 години от възвръщането на Йовкова Добруджа към майка България“ ще се проведе дистанционноЯндекс.Метрика