Зрелостник от Генерал Тошево с национална диплома за отличен успех

31.08.2021 г. 15:17:23 ч.
/
Зрелостник от Генерал Тошево с национална диплома за отличен успех
Петър Желев от СУ „Никола Й. Вапцаров“ – Генерал Тошево ще получи Национална диплома на Министерството на образованието и науката за отличен успех. Той завършва средното си образование с отлична оценка по всички предмети, през всичките години, като пълно 6.00 има и на двата зрелостни изпита – по Български език и литература и по география. Националната диплома на МОН ще му бъде връчена тържествено по време на церемонията по откриването на учебната година на 15 септември в родното му училище.
Национални дипломи тази година получават общо 29 зрелостници – пълни отличници, включително на матурите. Те са от 20 училища от 13 града на страната, като само два от тях не са областни – Карлово и Генерал Тошево.
Петър е първият възпитаник на СУ „Никола Й. Вапцаров“ – Генерал Тошево с Национална диплома на МОН. Той е от близкото до Генерал Тошево село Люляково, като изкарва всичките 12 училищни години в СУ „Никола Й. Вапцаров“ – там, където са се учили дядо му, майка му и баща му, неговата сестра. Само веднъж срочната му оценка е различна от шестица, получавайки петица по физическо възпитание в 5-и клас. От същата година той с голямо удоволствие и с успех участва на олимпиадите по БЕЛ и география. Има множество призови класирания на областните кръгове, а най-голямото му постижение е първото място на националния кръг по география в 11 клас. Има награди и от местни и национални литературни състезания, в които участва със свои есета.


- Очакваше ли да си сред тези само 29 абитуриенти в страната с Национална диплома на МОН?
Не съм очаквал, защото дори не знаех, че съществува такава диплома (смее се). Много се радвам, че това се случи, но беше голяма изненада за мен. Но имах тайната мечта да имам две пълни шестици на матурите. По география бях много сигурен в знанията си. По български език знаех, че ще имам шестица, но дори не смеех да се надявам, че ще е пълна.
- Това ли са двата ти любими предмета? А има ли такива, които не харесваш?
Географията със сигурност ми е любимият предмет. Българският език също е от любимите ми. Никога не съм харесвал физиката и химията. Чуждите езици също не са ми любима сфера на познанието.
- Но и по тези предмети също винаги си завършвал с „Отличен“?
Това, че не са сред любимите ми, не ме е спирало да се трудя. Като ученик приемах, че е мое задължение да уча и аз го правех. Самото учене ми носи нови познания, разширява мирогледа ми и общата ми култура. Това е много важно за мен и смятам, че ще ми е полезно за бъдещето.
- Гордееш ли се, че си единственият абитуриент от училище от малък град, който ще получи Национална диплома на МОН тази година?
Да, а освен това съм горд и че съм от едно селце близо до Генерал Тошево – Люляково. Много съм радостен, че съм успял да постигна всичко до тук в едно малко градче. Работил съм 12 години с много качествени учители и съм им изключително благодарен. Много от тях са стояли до късно вечер да подготвят материали за мен. Тези учители ме създадоха. Заради Гимназията, както всички в Генерал Тошево и региона наричат нашето училище, аз съм това, което съм. С тази Национална диплома доказвам, че и тук нещата могат да се получат. На национални състезания столичани винаги са с голямо самочувствие и са подхождали към нас с голямо подценяване, затова винаги съм се радвал, когато съм ги побеждавал.
- Имал ли си някога двойка?
Мисля, че не (смее се). Имах веднъж тройка по музика при г-жа Веселина Куцарова. Пусна ни изненадващо изпитване и имахме 5 минути да пишем. Аз и другият отличник на класа имахме тройки. После с голямо усърдие се мъчих да изкарам 5-6 шестици, за да оправя тази тройка и да имам шестица за края на срока. Бях много ядосан за тази тройка тогава, но сега се сещам с усмивка за нея и това е един щастлив спомен. Само веднъж съм имал различна от шестица срочна оценка – в 5-и клас по физическо при г-н Минко Кирчев имах петица за срока. Уважавам го изключително много и сме много близки в момента. Бях леко пълно момче и не успях да покрия някои нормативи. Завърших срока с 5.90 и беше голяма драма. Затова оттогава винаги имам 6.00. Моята начална учителка г-жа Мария Атанасова, когато при изпитване се колебаеше между 5 и 6, винаги ми пишеше 5. И го правеше с голямо удоволствие, защото искаше да ме мотивира. Тя също е много важен човек в моето развитие. Беше със строг нрав и ни е възпитавала така, че всичко да бъде по правилата. Тя е поставила основите. След това рядко се е случвало да не съм подготвен и учителят да се чуди дали да ми пише 5 или 6. Винаги съм се старал да няма повод за колебание каква оценка заслужавам.
- Оставаше ли ти свободно време от толкова учене?
Винаги остава време, стига да искаш. Намирал съм време и за спортуване. В последните години обичам всеки ден да бягам. Излизам редовно и с приятели на разходка. Това, че имам национална диплома, не означава, че аз съм бил затворник в стаята ми с учебниците. В очите на много съвременни български ученици да си отличник и да имаш Национална диплома означава да учиш постоянно и ежеминутно, а това не е така. Не смятам, че съм направил някакво голямо геройство, а просто съм си вършил работата 12 години и накрая с малка доза късмет всичко се получи по този начин.
- Къде ще продължиш образованието си? Избрал ли си какво да следваш?
Да, аз съм приет специалност „Журналистика“ в Софийския университет. От 1 октомври започва моята първа студентска година. От малък ми е било интересно да гледам телевизия и да следя какво правят хората там. Комуникацията с хората е важна за мен. Харесва ми, че при журналистите няма фиксирано работно време. Голям стимул да уча „Журналистика“ е фактът, че много хора са слабо информирани и неосведомени, и вярват на лъжи и манипулативна информация. Искам да се боря срещу това. Вече се боря с дезинформацията в семейството ми и в моето близко обкръжение. Искам да го правя и в по-широк кръг като журналист. В мислите си съм се ориентирал към политическа и разследваща журналистика. Влече ме както да пиша, така и да говоря по радио.
- Беше ли изкушен след тези отлични оценки да продължиш образованието си в чужбина? Защо избра България?
Никога не съм мислил да уча в чужбина. Аз съм от малък град. Дори това, че ще уча в София, е голям личностен скок в живота ми. Много обичам България и никога не съм подкрепял хората, които заминават за чужбина. Това винаги ми е правило много лошо впечатление. С радост, докато съм студент, бих отишъл в чужбина по програма като „Еразъм“, но не и за по-дълъг период. Аз обичам страната си и смятам, че й принадлежа и имам някакво задължение към нея. Със сигурност, след като завърша университета, искам да се върна в Генерал Тошево, колкото и странно да звучи.
- Какво ще кажеш на първокласниците на церемонията на 15 септември, след като ти бъде връчена дипломата?
Да се трудят и да се забавляват. Да знаят, че в това училище се създават изключителни приятелства. Има прекрасни учители, прекрасен двор, прекрасно място за игра. Но най-важното, което трябва да прави един ученик, е да учи.

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика