"Институции без граници" - ще пренапише ли Орбан историята

06.04.2019 г. 10:34:10 ч.
/
"Институции без граници" - ще пренапише ли Орбан историята
Започнала работа в катедрата по английски език в Централноевропейския университет миналото десетилетие, Ержебет Барат по-късно поема курсове и в департамента с име, съдържащо взривоопасна в Централна и Източна Европа дума.
С времето забранената в Унгария програма "Социални изследвания на пола" (Gender Studies) заедно с прогонването на ЦЕУ спряха да изглеждат като изолирани политически решения. И Барат, и други академични фигури в страната, които "Дневник" потърси за коментар, разказват за промени в сфери на обществения живот, които не се ограничават до остри нападки и "културна война" под маската на атаки срещу инакомислещите и американския милиардер Джордж Сорос.
Преобразуване на медиите, насоки в културата, автоцензура в отношението към изкуството, опити за централизация в науката – към тези промени без много шум се прибавя и интерес към образователната сфера и нов прочит на историята; събитията в ЦЕУ, смятани на запад за посегателство върху академичната свобода, са само върхът на айсберга. "Дневник" събра парчетата от пъзела в опит да разбере трансформацията, която управляващата партия "Фидес" опитва да осъществи почти от десетилетие.
"Като морско свинче"
Миналата година Министерството на човешките способности, обединяващо образование, култура и наука, изтри социалните изследвания на пола от регистъра на университетското образование в Унгария. Заради забраната унгарците ще могат да учат магистратурата на Ержебет Барат само във Виена. ЦЕУ първоначално продължи да я предлага като акредитирана от САЩ програма и след решинието на министерството. Проблемите на университета с унгарското правителство обаче станаха причина американските програми да се преместят в австрийската столица.
Атаките по темата никога не са били насочени пряко към университета, каза за "Дневник" Барат. Иронично "медиите и правителството, което ръководи дискурса... идеологизират академичната програма и всичко, което съдържа думата "джендър"." И "Фидес", и медиите казват, че думата "подронва семейните християнски ценности и ще обърка малки момчета и момичета, създавайки "трети пол", продължава тя.
Управляващите показаха, че се интересуват не само от програмата на ЦЕУ, а и на известния държавен университет "Корвинус", където също трябваше да се преподават социални изследвания на пола. Тогава християндемократите, партньор на "Фидес", предложиха учебното заведение да предлага "Изследвания на семейството" за баланс. Магистратурата, започваща от септември 2019 г., всъщност е икономическа (с каквито специалности е известен университетът). Изборът на "Корвинус" все пак е учудващ, смята Барат. Негов ректор стана силният поддръжник на "Фидес" Андраш Ланци, преподаващ политология и свързан с мозъчния тръст "Сазадвег" - някогашните идеолози на партията на премиера Виктор Орбан.
Източник:Dnevnik.bg

Коментирайте
Подобни новини
Преди "Евровизия": Пак запалиха коран в Швеция
Преди "Евровизия": Пак запалиха коран в Швеция
Наводненията в Бразилия отнеха живота на 29 души, а 60 са изчезнали
Наводненията в Бразилия отнеха живота на 29 души, а 60 са изчезнали
Зеленски: Срещата в Швейцария през юни ще бъде първата реална възможност за постигане на справедлив мир
Зеленски: Срещата в Швейцария през юни ще бъде първата реална възможност за постигане на справедлив мир
Байдън е категоричен, че протестите в САЩ няма да променят политиката му към Израел
Байдън е категоричен, че протестите в САЩ няма да променят политиката му към Израел



Яндекс.Метрика