100 години ФК Добруджа: Атанас Стефанов – авторът на най-важния гол в историята на „Добруджа“ (ВИДЕО)

28.03.2019 г. 15:46:21 ч.
/
100 години ФК Добруджа: Атанас Стефанов – авторът на най-важния гол в историята на „Добруджа“ (ВИДЕО)
Има голове, които не просто носят победата и поредните точки, а изцяло преобръщат историята на футболните клубове. Много са важните и ценни точни попадения в съперниковата врата, които футболистите на „Добруджа“ са отбелязали през изминалите 100 години. Но едно от тях ярко се откроява – голът, който класира отбора в А група през 1991 г. Защото след него започва най-славният период в историята на клуба – 9 поредни сезона в елитната дивизия, винаги пълен стадион и много победи над ЦСКА, „Левски“ и всички останали фаворити за титлата и медалите. И всичко това става факт след победата с 1:0 като гост на „Монтана“ в последния кръг на първенството. Десет минути преди края „Доростол“ е с единия крак в А група, но 20-годишният Атанас Стефанов бележи най-ценния гол в историята на „Добруджа“ и носи огромна радост на жълто-зелените фенове – в този ден и в цялото следващо десетилетие.

Първият му треньор е Георги Мирчев – в отбора на строителния техникум. От 1986 г. е в школата на „Добруджа“. Две години по-късно Атанас Стефанов влиза в мъжкия отбор на „Добруджа“, заедно със съотборниците си от юношеската формация Диян Божилов и вратарите Недко Недев и Красимир Колев. Носи жълто-зеления екип в следващите 8 години. И винаги, когато отборът се нуждае от гол, публиката започва да скандира „Баница, баница!“ – прякор, с който е познат от най-ранна детска възраст до днес. Измислен е от негов учител в село Смолница, който забелязва какво най-много обича да похапва.

Атанас Стефанов бележи първия си гол при мъжете още в дебютния си мач. Домакинството на „Светкавица“ не върви добре – изминават 60 минути, а гол все още няма и треньорите Курти Недев и Веселин Великов казват на Атанас Стефанов да загрява. В 78 мин. Сергей Димитров центрира към току-що влезлия в игра нападател и той от около 18 метра стреля неспасяемо в горния ляв ъгъл на вратата. Първият от многото победни голове на Наско Стефанов за Добруджа!

В мач от последния кръг на Б група през сезон 1990/1991 вторият „Добруджа“ гостува на шестия „Монтана“. За да запази така ценната позиция отборът, воден от треньора Петър Киров, се нуждае от задължителна победа, защото с шанс за влизане са още 3 отбора – следващите в класирането „Доростол“, „Академик“ (Свищов) и „Черно море“ (Варна). Атанас Стефанов научава, че ще е титуляр непосредствено преди мача – заменя контузил се на загрявката съотборник. Часовникът неумолимо тиктака, а гол така и не пада. В същото време прекият конкурент за второто място „Доростол“ вече води и в Силистра се готвят за тържества. В 82 мин. на мача в Михайловград обаче Дурев центрира от корнер. Следва разбъркване пред вратата на домакините, в което най-хладнокръвен и съобразителен е Атанас Стефанов. Той нанася решителния удар – гол, победа и влизане в А група!

В следващите години машината за голове Атанас Стефанов е все така ефективна и по терените на елита.

В един мрачен и мразовит съботен следобед през март 1995 г. черни облаци надвисват над бъдещето на „Добруджа“ – в средата на второто полувреме „Локомотив“ (Пловдив) води с 2:0 на стадион „Дружба“. А мачът попада в графата „задължителни“ в битката, която жълто-зелените водят за спасение. Македонецът Ристе Милосавов бележи два гола и изравнява. Но точката не върши работа на „Добруджа“. С наближаването на края на мача обръчът пред вратата на „смърфовете“ се затяга все повече и повече. И усилията са възнаградени буквално в последната възможна секунда – с финалното отиграване по топката. Започва осмата минута след редовните 90, когато с плонж Атанас Стефанов вкарва за победното 3:2 и хвърля в екстаз своите съотборници и хилядите фенове по трибуните. Мач, който всеки от тези зрители с жълто-зелено сърце помни ясно и до днес.

И днес емблемата на любимия отбор стои на гърдите на Атанас Стефанов. След края на футболната кариера, той започва работа като масажист. Така той отново е част от „Добруджа“ и всеки ден е на стадион „Дружба“ – там, където вечноусмихнатият Наско Стефанов винаги ще бъде любимец на феновете и те и след години ще си говорят за епохалния в развитието на клуба гол на Баницата!

Репортаж на Димитър Узунов и Петър Петров

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
ФУТБОЛ: „Добруджа“ и „Септември“ завършиха наравно
ФУТБОЛ: „Добруджа“ и „Септември“ завършиха наравно
ВОЛЕЙБОЛ: Добруджа 07 ще играе в допълнителен турнир за класиране на финалите за U18
ВОЛЕЙБОЛ: Добруджа 07 ще играе в допълнителен турнир за класиране на финалите за U18
ВОЛЕЙБОЛ: Старши треньорът на „Добруджа 07” влиза в щаба на националния отбор
ВОЛЕЙБОЛ: Старши треньорът на „Добруджа 07” влиза в щаба на националния отбор
ФУТБОЛ: „Добруджа” приема „Септември” в дербито на кръга
ФУТБОЛ: „Добруджа” приема „Септември” в дербито на кръга



Яндекс.Метрика