Начало >Добруджа >Общество

20 млн. лева за ремонт на улици в Добрич тази година (ВИДЕО)

12.03.2018 г. 13:36:12 ч.
/
20 млн. лева за ремонт на улици в Добрич тази година (ВИДЕО)
С ремонта по улица „Отец Паисий” днес, започва мащабното рехабилитиране на уличната мрежа в Добрич.  В студиото на МГ „Добруджа” кметът Йордан Йорданов увери, че всички улици в града са предвидени за ремонт. Във всички райони ще има рехабилитация, включително в кварталите  - в малките улички, където не минава водния цикъл, уточни кметът. Той припомни, че за ремонт на улици и тротоари са заложени 3 милиона лева. Общо бюджетът за ремонт на улична мрежа в Добрич за тази година е около 20 милиона лева. В тази сума са включени средствата по проектите, по които също ще се извършват дейности по рехабилитация на улици. Такива са проектът по ОП „Региони в растеж”, който включва бул. Добричка епопея и ул. ул. „Панайот Хитов” и светофарни уредби.  Също по „Региони в растеж” ще бъдат рехабилитират други 7 основни улици, сред които „Кирил и Методий”.
Йорданов уточни, че улица „Никола Петков” и бул. „Добруджа” към кв. „Рилци” ще бъдат само изкърпени, защото тази година по тях предстои цялостна рехабилитация в рамките на трансграничния проект с община Меджидия. По него тази седмица стартират процедурите и се очаква до 2 месеца да има избрани изпълнители.
Кметът обясни, че градът е разделен на три зони за ремонт. Вече има избрани изпълнители за тротоарите, които ще започнат всеки момент. Изведнъж ще се излеят много строителства. Разбира се, че това ще предизвика  неудобство, но това неудобство, заедно с водния цикъл, ще даде така чакания резултат, убеден е Йорданов. Той припомни, че в рамките на проект на АПИ, тази година ще бъде преасфалтиран и околовръстният път на Добрич.
Относно водния цикъл, Йорданов каза, че дейностите са доста напреднали, като мнението му е, че фирмите се справят добре. Очаква се в даден момент да работят около 30 групи едновременно, което ще доведе до затваряне на почти половината град, предупреди Йорданов.
От днес започват дейностите по пролетно почистване на улиците, което се извършва от фирмата FCC. В същото време общината прави организация на другите дейности. Кметът изрази опасение, че заради многото дейности, в даден  момент ще трябва да бъдат наемани още работници.  
Относно финансовата корекция, наложена от Управляващия орган заради проекта за ремонт на центъра в размер на 100 хиляди лева, Йорданов съобщи, че е възложил на финансовия зам. кмет Елка Димова да проучи възможностите за възползване от чл. 83 на Закона за държавния бюджет, в който е записано, че когато има наложена финансова корекция, след одобрение от Министерски съвет, общините могат да поискат  опрощаване на 80% от санкцията.
Относно самия център, кметът призна, че нямат много възможности за действие, освен да се изпрати писмо до изпълнителя и отново да бъдат отстранени повредените плочки.
Пожарната са предупредили, че те могат да бъдат повредени от специализираната им техника, която могат да използват за премахване на опасните елементи от фасадата на бл. „Свобода”. Йорданов призова секретаря на читалище „Йордан Йовков” да се държи като такъв, а не като политически говорител. Кметът отбеляза, че на проведеното след сесията заседание на ПК „Устройство на територията”, е станало ясно че проектът не е това, което е коментирано в зала. Комисията взе решение средствата да се преведат на читалището и да се ремонтира покривът, но се оказва, че тези средства може да не са достатъчни. Нека да не се използва една културна институция за политически цели, а да се работи целенасочено, каза кметът.
Относно процеса на създаване на Общинската полиция, кметът на Добрич каза, че конкурсът в МВР тече. Вече е минал първият кръг, като са допуснати определен брой кандидати до следващия етап от конкурса.

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Тя…жената!: Златина Петева –зам.-директор на Езикова гимназия „Гео Милев” в Добрич (ВИДЕО)
Тя…жената!: Златина Петева –зам.-директор на Езикова гимназия „Гео Милев” в Добрич (ВИДЕО)
Избори  за Европейски парламент – Гласът на гражданите за определяне на общото бъдеще на ЕС (АУДИО)
Избори за Европейски парламент – Гласът на гражданите за определяне на общото бъдеще на ЕС (АУДИО)
ИЗБОРИ 2024:Николай Денков, Асен Василев, Христо Иванов, Атанас Атанасов и Ивайло Мирчев ще разговарят с хората от Добрич за бъдещето на България
ИЗБОРИ 2024:Николай Денков, Асен Василев, Христо Иванов, Атанас Атанасов и Ивайло Мирчев ще разговарят с хората от Добрич за бъдещето на България
Мадлен Йонкова за наградата „Йордан Парушев: Не съм я очаквала, но вътрешно се надявах
Мадлен Йонкова за наградата „Йордан Парушев: Не съм я очаквала, но вътрешно се надявах



Яндекс.Метрика