Начало >Добруджа >Регионални

200 години от рождението на Раковски отбелязаха тържествено в едноименното каварненско село

14.04.2021 г. 15:13:33 ч.
/
200 години от рождението на Раковски отбелязаха тържествено в едноименното каварненско село
С тържествена церемония днес в каварненското село Раковски бе отбелязана 200-годишнината от рождението на основоположника на българското националноосвободително движение Георги Стойков Раковски.
В присъствието на кмета на Община Каварна – Елена Балтаджиева, и заместниците й – Митко Недев и инж. Георги Балтаджиев, служители на общината и много жители на Раковски, д-р Стефан Стефанов направи първата копка за параклис в селото.
Пред паметника на Георги Стойков Раковски в центъра на селото беше положен венец. Малчуганите от детска градина „Калинка“ и местни хора поставиха цветя на обелиска.
В своето слово кметът на Общината Елена Балтаджиева припомни, че историческата и житейска съдба така е отредила през годините, че с. Раковски в каварненската община да носи името на революционера.
 „Името се е променяло през годините  на няколко пъти. През 1573г. – Сейди Ахмед, през 1873г. е включен в Балчишката  кааза - записан като  Сеид Ахмед - първият жител на селото заселил се тук. Промяната Раковски един румънски автор отбелязва, че става  през 1905г. когато му дават името „Кокорени“, което в превод означава  Жеравино /от жерав/. През 1942 година  на 27 юни със Заповед №2191  е потвърдено старото име Раковски, с което селото е известно и до днес.“, разказа Елена Балтаджиева.
 „В този паметен ден откриваме строителна площадка и правим първа копка на параклис, който ще възхвалява християнските мъченици „Св. Св. Константин и Елена“. С неговото изграждане нека има закрила, здраве, късмет, плодородие и благополучие за жителите и гостите на село Раковски“, каза кметът на Община Каварна Елена Балтаджиева.
Д-р Стефан Стефанов от Спешния медицински център в Каварна, чийто родители са от селото, направи първата копка на параклиса.
Подготовката за градежа е от 2016 г. Мястото, върху което ще бъде издигнат храма е парцел с безвъзмездно отстъпено право на строеж от Община Каварна.
Мислехме да вземем един готов параклис – тип преместваем и да го монтираме, но после решихме, че храмът трябва да бъде граден и съграден. За това подготвихме необходимата документация. Има строителна фирма, която започва да работи веднага. Смятаме, че в рамките на година и половина параклисът ще е готов“ - разказа кметът на Раковски Евелина Кенарлиева.
През 2009 г. столичанинът Иван Иванов – Войводата, който има имот в Раковски дарил камбана за храма.
Днес камбаната бе изнесена на строителната площадка на параклиса в каварненското село, а звънът й огласи района.
Като част от инициативите за отбелязването на 200-годишнината от рождението на Георги Стойков Раковски, кметът Кенарлиева е изработила и монтирала табло в центъра на селото. На него е разказана биографията, творчеството и делото на българския революционер, възрожденец, основоположник на организираната националнореволюционна борба за освобождението на България, демократ, писател, поет, публицист, журналист, историк и етнограф.
Източник:Община Каварна

Коментирайте
Подобни новини
Дичо и „Уикеда” ще са хедлайнери на „Българево ROCKS“ на 2 август (ВИДЕО)
Дичо и „Уикеда” ще са хедлайнери на „Българево ROCKS“ на 2 август (ВИДЕО)
Поздрав от Илхан Мюстеджеб - кмет на Община Крушари
Поздрав от Илхан Мюстеджеб - кмет на Община Крушари
Две села в община Каварна празнуваха днес (СНИМКИ)
Две села в община Каварна празнуваха днес (СНИМКИ)
Фолклорен ансамбъл "Тракия" гостува в Тервел с концерта „В делник и празник“ (ВИДЕО+СНИМКИ)
Фолклорен ансамбъл "Тракия" гостува в Тервел с концерта „В делник и празник“ (ВИДЕО+СНИМКИ)



Яндекс.Метрика